Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Ketonska dieta

Ketonska-dietaKetonska dieta je dieta, ki je bogata s beljakovinami in maščobami in praktično brez ogljikovih hidratov. Tak način prehranjevanja prisili telo v ketonsko stanje, ko se namesto glukoze za energijo porabljajo ketoni.

Ketonska dieta je bila sprva zasnovana za bolnike z epilepsijo, danes pa je priljubljena dieta za hujšanje. Tudi mnogi bodybuilderji se jo poslužujejo v fazi izgubljanja maščob, brez da bi s tem izgubili mišično maso.

Kaj je ketonska dieta?

Čeprav ketonska dieta vsebuje malo ogljikovih hidratov, to ne pomeni takoj, da je bogata z beljakovinami. V resnici je bogata z maščobami, z normalnim deležem beljakovin in skoraj brez ogljikovih hidratov.

Ko znižate vnos ogljikovih hidratov in povečate vnos maščob in beljakovin začne telo kuriti maščobe. Namesto glukoze kot gorivo, telo za energijo uporablja shranjeno maščobo iz telesa. Ketonska dieta kuri maščobe in s tem izboljša zdravstveno stanje in počutje.

Je ketonska dieta zdrava?

Ketonska dieta je primerna za večino ljudi, vsekakor pa ne za vse. Ko iz prehrane odvzamemo ogljikove hidrate, s tem obremenimo telo. Še posebno ledvica in jetra. Večina ljudi je v prvih dveh tednih ketonske diete utrujenih in šibkih, saj se telo privaja na novo gorivo, ketone. Ketoni pa so produkt razgradnje maščob.

Vrste ketonske diete

V osnovni različici je ketonska dieta bolj znana kot Atkinsova dieta. Ta shujševalna dieta je razdeljena v tri faze. V prvi je dovoljeno zaužiti 20 gramov ogljikovih hidratov na dan, v drugi fazi povečujemo vnos za 5 gramov na teden, dokler ne pridemo do tretje faze, v kateri svojo telesno težo zgolj vzdržujemo.

Druga znana različica ketonske diete je TKD, oziroma targeted keto diet. Ta predvideva konstanten, vendar vseeno zmanjšan vnos ogljikovih hidratov. V tem primeru uživamo ogljikove hidrate pred in po treningu, saj jih telo potrebuje za regeneracijo. Ketonska dieta TKD predpisuje, da ne uživamo ogljikovih hidratov na dan brez treninga ali na dan z zgolj kardio vadbo.

Bolj znana ketonska dieta je tudi CKD, oziroma cyclic keto diet. Te shujševalne diete se lotimo enako kot TKD diete, le da dodamo dneve, ko polnimo glikogenske zaloge. Ketonska dieta CKD predpisuje znižan vnos ogljikovih hidratov 5 dni v tednu, šesti dan pa je namenjen polnjenju glikogenskih zalog. V tem dnevu vso energijo, ki jo telo potrebuje, zaužijemo v obliki ogljikovih hidratov.

Facebook Google+
Vpiši email naslov ...
Do izklesane postave lažje in hitreje s konjugirano linolno kislino - CLA:

cla-konjugirana-linolna-kislinaKonjugirana linolna kislina je prehransko dopolnilo, ki istočasno znižuje odstotek maščobnih oblog in spodbuja mišično rast. Popolna forula za izklesano telo in lep raven trebuh.

vec-o-izdelku