Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Montignacova dieta

Montignacova-dietaDieto je oblikoval francoz Michel Montignac,v zgodnjih 90 letih prejšnjega stoletja in ni trajalo dolgo, da je Montignacova dieta obnorela celo Evropo. Teorija te shujševalne diete je, da s pravilnim vrstnim redom vnosa hrane povečamo prebavno kapaciteto in preprečimo dvig krvnega sladkorja, brez odpovedovanja malim pregreham, kot so čokolada, sir ali vino.

Načrt Montignacove diete

Ogljikovih hidratov Montignacova dieta ne prepoveduje, le uživamo jih ločeno od beljakovin. To pomeni, da naš obrok lahko sestavljata meso in solata ali polnozrnate testenine in solata, nikakor pa ne testenine in meso hkrati. Pomembna pa je sama kvaliteta ogljikovih hidratov, Montignacova dieta namreč vsebuje polnozrnate hidrate, ki imajo čim nižji glikemični indeks (GI).

Načela glikemičnega indeksa je prva upoštevala ravno Montignacova dieta. Obroki z ogljikovimi hidrati naj bi vsebovali čim manj oziroma nič maščobe. Dovoljena niso niti predelana živila, sladkarije pa Montignacova diete dovoljuje šele kasneje, v fazi vzdrževanja. Priporočene so čim večje količine vseh vrst zelenjave. Paziti moramo pa na to, da sadje jemo v ločenem obroku.

Načrt Montignacove diete vsebuje dve fazi. Prva faza je namenjena za hujšanje, druga faza pa je namenjena vzdrževanju nove teže. V obeh fazah je odločilnega pomena kvaliteta hrane. Dobra novice pa je tudi ta, da sta v fazi vzdrževanja dovoljena čokolada in rdeče vino.

Prednosti

Dieto je zasnoval francoz, za katere velja da so veliki ljubitelji hrane. Iz tega sledi dejstvo, da Montignacova dieta vključuje celo vrsto izredno okusnih receptov in se zato ne počutimo prikrajšane. Ko osvojimo osnovna pravila diete, ji ni težko slediti.

Slabosti

Pravilom Montignacove diete najlažje sledijo tisti, ki si sami kuhajo svoja kosila, saj hrana v restavraciji velikokrat meša različne vrste hranil. Obstaja tudi možnost, da pozabimo na sadje in s tem na vnos vitaminov in antioksidantov, saj se mora sadje uživati posebej v ločenem obroku.

Montignacova dieta navdušuje predvsem tiste, ki so ljubitelji mesa in ostalih beljakovinskih živil. Zaradi možnosti pomanjkanja vitaminov in antioksidantov se priporočajo prehranska dopolnila, ki zagotavljajo da je shujševalna dieta zdrava.

Facebook Google+
Vpiši email naslov ...
Izgubite svoje kilograme enostavneje in hitreje z NutriUp Glukomananom:

Glucomannan IZDELEK
Glukomanan je prehransko dopolnilo za hujšanje, katerega učinke je potrdila tudi EFSA. Vpliva na občutek sitosti, ki traja in zaviranje apetita.

vec-o-izdelku