Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Makrobiotična dieta

Makrobioticna-dietaNajbolj znani zagovornici te diete sta Madonna in Gwyneth Paltrow. Makrobiotika pomeni dolgo življenje in prehranjevanje, ki je v harmoniji s telesom. To pomeni s hrano, ki je sezonska in lokalno pridelana. Tako skrbimo za svoje zdravje in za zdrav planet.

Namen te diete je, da spoznamo, kako hrana deluje na naše telo. Obroke si sestavimo po načelu yin in yanga (vzhodnjaška filozofija ravnotežja). Primer makrobiotične diete je, da se pozimi, ko je hladno, prehranjujemo s toplo hrano, poleti, ko pa je vroče, pa s hladno hrano.

Prehranjevalni načrt

Makrobiotična dieta je v glavnem veganska, z izjemo morske hrane. V osnovi gre za hrano, ki ima malo maščob in veliko vlaknin.

Dieto sestavlja:

  • 50-60% polnozrnate žitarice, še posebej rjavi riž, tudi ajda, rž in proso
  • 20-30% zelenjava (a brez krompirja, paradižnika, jajčevcev in paprik)
  • 5-10% fižol
  • Mala količina rib in morskih sadežev
  • Mala količina semen in oreščkov
  • Lokalno sadje

Pri načrtovanju obrokov moramo upoštevati več faktorjev. To so letni čas, podnebje, stopnja aktivnosti, spol, starost in zdravstveno stanje. Dovoljena je surova hrana, a večinoma naj bo kuhana na pari.

Prednosti

S takim prehranjevanjem se zavedamo svoje okolice in vpliva hrane na naše telo.

Slabosti

Ker gre za restriktiven način prehranjevanja, obstaja strah, da bi trpeli pomanjkanje nekaterih hranil, kot so beljakovine, vitamin B12, železo in kalcij.

Makrobiotična dieta vam lahko pomaga shujšati, obenem pa vam povrne zdravstveno ravnotežje, saj prehrana makrobiotične diete ponovno vzpostavi vaš stik z okoljem in okoliško prehrano. Tega si v zadnjih letih očitno vsi močno želimo, saj kupujemo vedno več hrane, ki je pridelana v naši državi, saj jo imamo za bolj kakovostno od uvožene hrane.


Facebook Google+
Vpiši email naslov ...
Izgubite svoje kilograme enostavneje in hitreje z NutriUp Glukomananom:

Glucomannan IZDELEK
Glukomanan je prehransko dopolnilo za hujšanje, katerega učinke je potrdila tudi EFSA. Vpliva na občutek sitosti, ki traja in zaviranje apetita.

vec-o-izdelku