Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Je veganska dieta zdrava?

je-veganska-dieta-zdravaVeganstvo je prehranjevanje izključno s hrano rastlinskega izvora. Na veganski dieti so dovoljeni sadje, zelenjava, žita, stročnice, oreščki, ne uživa pa se mesa in živalskih izdelkov, kot so jajca, mleko, med...

Kako do vseh esencialnih hranil na veganski dieti?

Z enolično vegansko dieto obstaja nevarnost pomanjkanja pomembnih hranil, kot so beljakovine, železo, vitamin B12 in omega 3 maščobne kisline. Zato je potrebno biti še posebno pazljiv, da dieto dobro planiramo in v primeru pomanjkanja uživamo prehranska dopolnila, zato da dosežemo uravnoteženo prehrano.

Beljakovine potrebujemo za čvrsto kožo, močne nohte, mišice in imunski sistem. Če zaužijemo premalo beljakovin bo telo uporabilo tiste ki so telesu lastne. Meso vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin. Rastlinska hrana ima manjši delež beljakovin in te običajno nimajo vseh esencialnih aminokislin. Pri veganski dieti je zato pomemben raznolik jedilnik s raznovrstno zelenjavo.

Vitamin B12 potrebujemo za tvorbo rdečih krvnih celic. Najdemo ga samo v hrani živalskega izvora, zato veganom priporočamo prehranska dopolnila, ki vsebuje ta vitamin.

Železo je sestavni del hemoglobina, ki prenaša kisik po krvi do vseh tkiv v telesu. Nahaja se v zeleni zelenjavi, soji, v leči in slivah. V telo se bolje absorbira če dodamo v dieto še vitamin C.

Omega 3 maščobne kisline so dobre za lepo kožo, zdravo srce in ožilje, nižanje holesterola in zdrave možgane. So tudi nepogrešljivi del hujšanja. Najdemo jih v oreščkih, lanenem semenu in chia semenih.

Je torej veganska dieta zdrava?

Veganska dieta je primerna samo za ljudi, ki veganski način prehranjevanja dobro poznajo. Če ne veste iz katere hrane dobiti potrebne vitamine in minerale ter ostale esencialne fitonutriente, vam svetujemo, da se o veganstvu dobro podučite, preden se lotite veganske diete. Zdrava dieta je lahko vsaka dieta, ki zagotovi dovolj hranilnih snovi, ki jih vaše telo potrebuje za vsakodnevno delovanje. Tako je tudi urejena in uravnotežena veganska dieta popolnoma zdrava.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Dopolnite vegansko dieto s konopljinimi proteini s super hrano:

Konopljin-smoothie IZDELEKJe edini izdelek na tržišču, ki vsebuje tudi 15 vrst super hrane. Hemp Protein + je zato odličen ne le zaradi vsebnosti zdravih beljakovin in omega maščob, ampak tudi zaradi velike vsebnosti ostalih fitonutrientov, ki zagotavljajo dobro počutje ter več energije.

vec-o-izdelku