Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Indeks telesne mase, kaj je to

itm-indeks-telesne-maseIndeks telesne mase (ITM) nam pomaga določiti ali je odrasla oseba predebela ali pa morda presuha, oziroma omogoča izračun idealne teže. V svojem izračunu zajema telesno višino in težo, mišična masa pa ni del enačbe. Kakšen je torej idealen indeks telesne mase?

Indeks telesne mase (ITM) je približna ocena deleža maščobe v telesu. Višji kot je indeks telesne mase (ITM), večje je tveganje za nekatere bolezni, npr. visok krvni tlak, bolezni srca in ožilja, bolezen koronarnih arterij, kap, osteoartritis, nekateri raki in sladkorna bolezen tipa 2.

Indeks telesne mase (ITM) v praksi

Indeks telesne mase (ITM) nam je lahko v pomoč pri načrtovanju in spremljanju napredka hujšanja. Opozoriti pa vas moramo, da ni uporaben pri ljudeh z večjo mišično maso (fitneserji), ker kot že omenjeno, mišična masa ni zajeta v enačbo in so vrednosti prevelike in ne kažejo realne slike stanja telesnih maščob.

Indeks telesne mase (ITM) se določa na naslednji način: telesno težo v kilogramih delimo s telesno višino v metrih na kvadrat. Za izračun indeksa telesne mase, si lahko pomagate z aplikacijo na naši strani - indeks telesne mase izračun.

Kje je meja idealnega indeksa telesne mase (ITM)?

Indeks telesne mase (ITM) pod 16 nakazuje na podhranjenost

Indeks telesne mase (ITM) med 16 in 18 nakazuje na prenizko težo

Indeks telesne mase (ITM) med 18,5 in 24,9 nakazuje na normalno telesno težo

Indeks telesne mase (ITM) med 25 do 29,9 nakazuje na prekomerno telesno težo

Indeks telesne mase (ITM) nad 30 nakazuje na debelost

Indeks telesne mase (ITM) nad 40 pa nakazuje na bolezensko debelost, saj je tveganje za smrtnost zaradi kateregakoli razloga 50-150% večja

Primerna telesna teža in s tem primeren indeks telesne mase (ITM) nam ne prinese le zadovoljstva nad svojim izgledom, ampak znižuje možnosti za različna obolenja. Povišana teža je namreč v znatnem številu primerov vsaj posredni razlog za kronične kot tudi smrtne bolezni.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Želite nižji ITM ter raven trebuh? Izberite fat burner SlimAir Thermo:

fat burner IZDELEKSlimAir Thermo je fat burner z dokazano učinkovitimi naravnimi sestavinami, ki vam polepšajo postavo, saj pomaga porabiti kar 273 kalorij več. Izdelek je testiran na Ameriški univerzi, njegove sestavine termogenično pospešujejo izgorevanje maščob in pospešujejo metabolizem.

vec-o-izdelku