Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Izmenična dieta – ali deluje?

Izmenična-dieta-ali-delujeIzmenična dieta je še ena izmed tistih ki se jih omenja kot super shujševalne diete ki so zaokrožile po Hollywoodu in navdušile vse zvezdnice. Pa preverimo če je res tako revolucionarna in enostavna da vam bo spremenila življenje in vas naredila vitko kot so zveznice filmskega platna.

Kaj je izmenična dieta

Izmenična dieta je plod dela Dr. Mosley Michaela, svoje delo pa je zapisal tudi v knjigi in ga predstavil na eni izmed ameriških televizij. Shujševalna dieta nastopa tudi pod imenom dieta 5/2, kar popisuje da se 2 dni v tednu postimo, 5 dni pa se prehranjujemo normalno. Podoben princip shujševalne diete ki sta jo napisala Dr. James B. Johnson in Dr. Donald R. Laub predpisuje dan postenja in dan normalnega prehranjevanja, potem pa ta dneva cikliramo. Gre za isti tip shujševalne diete z zgolj več dnevi postenja.

V dnevih postenja naj bi zaužili do 500 kalorij, kar pomeni da se moramo precej potruditi z izbiro živil da sploh lahko kaj spravimo vase. Predstavljajte si namreč da vseh 500 kalorij pojeste s čokolado. V tem primeru boste lačni kar večino dneva. Preostale dni pa lahko jemo karkoli samo da ne presežemo svojih kalorijskih potreb.

Rezultati izmenične diete

Če vzamemo za primer osebo, ki se striktno drži shujševalne diete bo ta v dnevih ko zaužije normalno količino kalorij svojo težo zadrževala na trenutnem nivoju. V dnevih shujševalne diete ki predpisuje zgolj 500 kalorij pa mu bo teža seveda padala. Teorija govori tudi o tem kako naj bi posameznik zaradi dni postenja bolj pozorno bral specifikacije embalaže in se ob tem izobraževal o sestavi posamičnih živil, kar pa morda niti ni vredno komentirati.

Učinki shujševalne diete bodo precej kratkoročni, saj bo telo hitro dobilo signal, da ga lahko čakajo dnevi stradanja in to zavedanje vključilo v metabolični proces. Posledično bo v dnevih ko zaužijemo »ravno dovolj« kalorij na podlagi počasnejšega metabolizma potreba našega telesa znižana, višek kalorij pa se bo spravil v maščobne celice za primer stradanja.

Glede na napisano je očitno da izmenična dieta paše v koš kjer so shujševalne diete ki so vas že razočarale. Shujševalne diete, ki imajo pozitiven vpliv na vašo težo in počutje odlikuje v prvi vrsti vzdržnost in konstantnost. Torej da so dnevi shujševalne diete med seboj podobni, količina zaužitih kalorij pa je rahlo nižja od vaših dnevnih potreb, zaradi česar zagotovo ne boste lačni če se boste držali načel shujševalne diete.

Facebook Google+
Vpiši email naslov ...
Do izklesane postave lažje in hitreje s konjugirano linolno kislino - CLA:

cla-konjugirana-linolna-kislinaKonjugirana linolna kislina je prehransko dopolnilo, ki istočasno znižuje odstotek maščobnih oblog in spodbuja mišično rast. Popolna formula za izklesano telo in lep raven trebuh.

vec-o-izdelku