Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Zakaj je kreatin med najpopularnejšimi

Zakaj-je-kreatin-med-najpopularnejšimiKreatin je na tržišču prisoten že desetletja, ravno tako pa je že ves ta čas eno izmed najpopularnejših prehranskih dopolnil. Uporablja ga večina profesionalnih športnikov, atletov in bodybuilderjev in tudi zelo veliko rekreativnih športnikov. Pa si na kratko poglejmo zakaj je temu tako.

Kaj je kreatin

Kreatin oz. creatine je popolnoma naravna organska spojina, ki sodeluje pri transportu APT v naše mišice, kar enostavno pomeni, da pomaga dovajati energijo za mišično delo v naše mišice tam in takrat ko je to potrebno. Kreatin je v našem telesu naravno prisoten, prehranska dopolnila pa so namenjena da količino kreatina v našem telesu zgolj nekoliko povečamo.

Seveda bi kreatin lahko zaužili tudi z vsakdanjo prehrano, vendar nam povečana fizična aktivnost tako poveča porabo kreatina, da tega iz vsakdanjega jedilnika ne uspemo nadomestiti. V telesu imamo v različnem mišičju prisotne različne količine kreatina, tudi do 30% manj je kreatin prisoten v rdečih mišičnih vlaknih.

Učinki kreatina

Kreatin je zagotovo eno izmed najbolj raziskanih prehranskih dopolnil, saj prve raziskave segajo skoraj 100 let nazaj. Nekaj sto raziskav je potrdilo pozitivne učinke, ki jih ima kreatin pri športno aktivnih ljudeh. Med najbolj izstopajočimi učinki, ki jih ima kreatin je vredno posebej izpostavili naslednje:

  • Povečanje volumna mišic, kar naj bi posledično vodilo v izgradnjo novih beljakovin, vendar ta druga trditev še ni dovolj raziskana.
  • Povečana hidriranost mišice, kar poleg večjega volumna pomeni tudi boljšo regulacijo telesne temperature in posledično prednost pri vzdržljivostnih športnih.
  • Izboljšana regeneracija s pomočjo hipertrofije mišičnih celic, torej celitve poškodovanih mišičnih vlaken.
  • Hitrejša regeneracija med serijsko vadbo, saj se količine energije hitreje obnovijo, posledično pa so časovni razmiki med serijami manjši, vadba pa bolj intenzivna.
  • Večja moč in zmogljivost na račun večje količine kreatina v telesu oz. večje količine ATP.
  • Večja eksplozivnost, saj imajo mišice višjo razpoložljivost in odzivnost zaradi energijskih zalog.

Kreatin ima poleg navedenih že par drugih pozitivnih učinkov, vendar ti niso dovolj raziskani ali pa dovolj pomembni, da bi nas prepričali v to da je kreatin za nas primeren. Zagotovo gre za prehransko dopolnilo, ki se toplo priporoča vseh aktivnim ljudem, saj na ta način s svojimi treningi dosežejo več.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Do večje vzdržljivosti, moči in volumenizacije z NutriUp Kreatin Power:

Kreatin Creatine IZDELEKKreatin je popularno prehransko dopolnilo za povečanje vzdržljivosti in moči, kar koristi vsem športno aktivnim posameznikom ne glede na šport s katerim se ukvarjajo.

vec-o-izdelku