Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Zakaj je HIIT vadba tako zelo učinkovita?

Zakaj-je-HIIT-vadba-tako-zelo-ucinkovitaKratica HIIT pomeni High Intensity Interval Training oz. Visoko Intenzivni Intervalni Trening. To ni oznaka za določen tip treninga, temveč način, kako trening izvajamo.

HIIT je še vedno relativno nov fenomen, nekateri strokovnjaki celo trdijo, da je najhitrejši in najučinkovitejši način za hitro izgubo telesne maščobe.

Seveda bodo vedno obstajali posamezniki, ki imajo raje sprehode v naravi ali tek. V praksi HIIT pomeni, da vadimo v visoko intenzivnih intervalih, pri čemer je naš pulz 80% maximalnega srčnega utripa, nato pa sledi interval nizke intenzitete. Najpogostejši in najosnovnejši interval je 30 sekundni šprint, ki mu sledi 1 minuta hoje ki se ponavlja od 10 do 15 minut.

Pred vsako vadbo je nujno potrebno ogrevanje, saj je pri neogretih mišicah in sklepih zaradi visoke intenzivnosti intervalov večja nevarnost poškodb. Po vadbi se priporoča 5 do 10 minutni interval hlajenja in raztezanja.

Kurjenje maščob

EPOC, poznan tudi kot “the after-burn”, je proces, ki se odvija v telesu po vadbi in v času, ko se telo vrača v sproščeno stanje in se prilagaja na posledice ravnokar opravljene vadbe. Ta proces vključuje:
  • uravnavanje ravni hormonov v telesu
  • polnjenje energijskih zalog
  • regeneracijo celic
  • vrsto živčnih in anaboličnih procesov
Učinek povečane porabe kisika po vadbi obnovi fosagenski sistem v mišicah in lahko porablja dodatne kalorije tudi do 48 ur po HIIT vadbi, če je le-ta bila dovolj intenzivna. Nekatere raziskave so dokazale, da se povišana stopnja metabolnih procesov v telesu, ki jo povzroči učinek EPOC, v treh urah po vadbi spusti na 13%, v šestnajstih urah pa na 4%.
HIIT treningi vam tako pomagajo pokuriti več kalorij tekom celega dneva, tudi v času, ko ne telovadite več in posledično izgubljate več maščobe.


Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Raven trebuh in sanjska postava s HIIT vadbo še hitreje s fat burnerjem SlimAir Thermo:

fat burner IZDELEKSlimAir Thermo je fat burner z dokazano učinkovitimi naravnimi sestavinami, ki vam polepšajo postavo. Izdelek je testiran na Ameriški univerzi, njegove sestavine termogenično pospešujejo izgorevanje maščob, vam pomagajo pokuriti kar 278 kalorij več in pospešujejo metabolizem.

vec-o-izdelku