Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Kakšen je pomen idealne/primerne teže?

Kaksen-je-pomen-idealne-primerne-tezeTukaj si bomo pomagali z ITM. To je indeks telesne mase, ki nam pove, v kateri razred prehranjenosti spadamo. V veliki meri je prav od deleža telesne maščobe odvisno naše zdravje.

Za ITM obstaja preprosta matematična formula, kjer glede na razmerje med dejansko telesno težo v kilogramih in kvadratom telesne višine dobimo izračun, ki načeloma precej natančno opredeli delež telesne maščobe v telesu. Pri tem je potrebno opozoriti, da ocena ITM ni primerna za trenirane športnike, ki imajo velik delež mišične mase, recimo šprinterje in za vse osebe mlajše od 19 let.

Kalkulator telesne teže je pripomoček, ki na podlagi vnesenih podatkov o tvoji telesni višini in teži izračuna, v kateri razred prehranjenosti spadaš. Izračun je narejen po formuli ITM (indeks telesne mase) oz. body mass index (BMI).

Primer:
Nina je visoka 161 cm in težka 57,5 kg, kolikšen je njen indeks telesne mase? Izračunamo ga po formuli: ITM = [telesna teža v kg] : [telesna višina x telesna višina v m].
Ogledamo si lahko primer izračuna indeksa telesne mase pri Nini.
Ninin indeks telesne mase izračunamo takole:
ITM = 57,5 : (1,61 x 1,61) = 57,5 : 2,59 = 22,2

Avtomatski ITM kalkulator lahko najdete na povezavi tukaj >>

Splošna tabela:

ITM

TELESNA MASA ZDRAVSTVENA OGROŽENOST
manj kot 18,5 prenizka povišana
18,5-24,9 normalna povprečna
25,0-29,9 prekomerna povišana
30,0-34,9 debelost 1. razreda visoka
35,0-39,9 debelost 2. razreda zelo visoka
več kot 40 debelost 3. razreda
izjemno visoka

Poskrbite za svojo zdravo težo, saj gre za vaše zdravje. Previsoka teža je vzrok za večino bolezni, ki jih poznamo v sedanjem času. Jedilnik naj bo sestavljen iz zdravih obrokov obenem pa ne pozabite biti telesno aktivni.

Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Izgubite svoje kilograme enostavneje in hitreje z NutriUp Glukomananom:

Glucomannan IZDELEK
Glukomanan je prehransko dopolnilo za hujšanje, katerega učinke je potrdila tudi EFSA. Vpliva na občutek sitosti, ki traja in zaviranje apetita.

vec-o-izdelku