Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Zakaj hujšati s tekom

Zakaj hujsati s tekomTek je ena izmed najučinkovitejših telesnih aktivnosti za izgubo telesne teže. Z njim boste izgubili veliko odvečnih kalorij brez, da bi se vam bilo potrebno držati strogih diet. Pričnemo lahko s počasnim tekom, izmenjujemo intenzivnost in si vsak dan izberemo drugo traso. S tekom po brezpotjih vadbo popestrimo, izboljšujemo koordinacijo, ko tečemo navkreber pa še dodatno krepimo mišice nog.

Zakaj je tek učinkovit?

1. S tekom hujšate tudi, ko počivate
Visokointenzivna rekreacija kot je tek spodbuja višjo porabo kalorij po vadbi v primerjavi z nizkointenzivno. S tekom boste tako izgubili več kalorij kot bi jo samo s hojo na isti razdalji (predvsem zaradi višje porabe kalorij po vadbi). Iz raziskav so ugotovili, da tekači na dolgi rok shujšajo tudi do 90% bolj kot pohodniki.

2. Tek je časovno učinkovitejši od hoje
Čeprav mit pravi, da porabimo enako št. kalorij, če pretečemo ali prehodimo isto razdaljo lahko v enakem času pretečemo tudi 2-3x razdaljo kot jo prehodimo in tako hujšamo še bolje in učinkoviteje.

3. S tekom boste izboljšali splošno počutje
Prvo pravilo hujšanja s telesno aktivnostjo je, da če ne boste uživali, rekreacija ne bo postala vaša dnevna rutina. Mnogi tekači so izkusili in potrdili, da tek izboljša splošno počutje. Nedavno so do istega spoznanja prišli tudi strokovnjaki, saj naj bi zmerna do intenzivna vadba kot je tek povzročila, da se v možganih izločajo kemikalije, ki povzročijo dobro počutje.

Kako teči?

Hitrost teka naj bo prilagojena vašim sposobnostim. Tecite sproščeno in umirjeno. Tecite tako hitro, da se boste lahko med tekom pogovarjali in pri tem ohranili ritem dihanja. Če tega ne zmorete, upočasnite tempo.

Z merilnikom srčnega utripa si vadbo prilagodite tako, da bo vaš srčni utrip od 60 do 70 odstotkov največjega srčnega utripa. Največji srčni utrip izračunajte s pomočjo formule 220 minus leta, ki jih štejete.

Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Za večjo porabo kalorij med tekom izberite fat burner SlimAir Thermo:

fat burner IZDELEKSlimAir Thermo je fat burner z dokazano učinkovitimi naravnimi sestavinami, ki vam polepšajo postavo. Izdelek je testiran na Ameriški univerzi, njegove sestavine termogenično pospešujejo izgorevanje maščob, vam pomagajo pokuriti kar 278 kalorij več in pospešujejo metabolizem.

vec-o-izdelku