Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Jajca so popolna hrana

Jajca-so-popolna-hranaČe smo bili zadnjih nekaj let priča izjavam, kot so izogibajte se jajcem, saj vsebujejo preveč holesterola ali pa jajca povzročajo bolezni srčno-žilnega sistema in podobno, je danes vedno pogosteje slišati ravno obratno – da so jajca izredno zdravo živilo.

Dejstvo je, da so jajca poceni, lahko dostopno živilo in eden izmed najpopolnejših virov različnih hranil. Poleg beljakovin in esencialnih maščob vsebujejo še cel spekter vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Seveda so jajca tudi vir holesterola, marsikdo pa ne ve, da je znanost o holesterolu v zadnjih letih močno napredovala. Če imamo v krvi dovolj krvnega holesterola (določena količina je namreč nujno potrebna), se ga iz hrane v kri absorbira zelo malo.

Tako ima le pri redkih posameznikih holesterol iz hrane vpliv na povišane vrednosti krvnega holesterola.
Holesterol v krvi povečujejo nasičene in trans maščobne kisline ter predelani ogljikovi hidrati, torej sodobna industrijsko predelana hrana, ne pa zdrava, nepredelana hrana, ki so jo uživali že naši predniki.


Eno veliko jajce zdrave kokoši načelno vsebuje:
  • 77 kalorij, od tega 5 gramov visokokakovostnih maščob (esencialnih maščobnih kislin, vključno z omega 3) in 6 gramov visokokakovostnih beljakovin (vključno z vsemi esencialnimi aminokislinami).
  • Vitamine A, K, D, B12, riboflavin, pantonensko kislino, folno kislino, biotin in druge.
  • Velike količine mineralov, med drugim baker, jod, selen, fosfor, železo.
  • Obilico holina, ki je zelo pomemben za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema.
  • Antioksidanta lutein and zeaksantin, ki sta ključna za dobro delovanje oči.
Vsa ta hranila (z izjemo aminokislin v beljaku) se nahajajo v rumenjaku. Edina ovira je torej samo še mišljenje posameznikov, da pozabijo na zmotno prepričanje da jajca povzročajo višanje krvnega holesterola, saj je znanost dokazala, da temu ni tako.

Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Posladkajte se s čokolado brez slabe vesti! Poiskusite slasten čokoladen beljakovinski napitek Whey Protein Premium:
whey protein premium IZDELEK
Če želite obrok, ki je bogat z beljakovinami s slastnim čokoladnim okusom, izberite Whey Protein Premium. Lahko ga uporabite kot samostojen obrok ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku