Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Bio zelenjava in hujšanje s smoothie-i

Bio-zelenjava-in-hujsanje-s-smoothie-iNe glede na način prehranjevanja je vključevanje bio zelenjave z visokim deležem klorofila, torej zelene bio zelenjave, v naš vsakdanji jedilnik izjemno pomembno. To lahko storimo z uživanjem zelenolistne bio zelenjave v solatah, s pitjem svežih zelenih sokov ali pa z zelenimi kašastimi sokovi.

In ravno zeleni kašasti sokovi so za mnoge najbolj okusna različica hrane za razstrupljanje in hujšanje. Znani so pod imenom »bio zeleni smoothie«, osnovni recept pa je: bio sadje, zelenolistna bio zelenjava in voda.

In katere koristne snovi telo dobi z uživanjem bio zelenih smoothie-v? Vse tiste, ki jih potrebuje za zdravje, razstrupljanje in hujšanje - vitamine, minerale, beljakovine, fitoelemente, rastlinska barvila in antioksidante.

Zeleno zdravje

Klorofilje zeleno barvilo, ki ga rastline in alge potrebujejo za fotosintezo. S pomočjo sončne svetlobe in klorofila poskrbijo za presnovne procese, ki jim zagotavljajo rast in razvoj.

Tekoči klorofil pa je naravni izdelek zelenih rastlin, ki dokazano izboljša zdravje pri ljudeh.
Mnogo strokovnih člankov, ki predstavljajo rezultate raziskav, so dokaz, da je klorofil za človeški organizem skoraj čudežen. Posebej ga priporočajo za razstrupljanje, hujšanje in diete.

Moč klorofila v največji meri izhaja iz dejstva, da je po molekularni zgradbi skoraj popolnoma enak hemu, aktivnemu delu molekule hemoglobina. Hemoglobin je rdeče barvilo v krvi, ki vsebuje železo in se nahaja v rdečih krvničkah. Njegova naloga je, da veže kisik in ga prenaša od pljuč proti ostalim delom telesa.

Ko klorofil zaužijemo, pomaga pri produkciji novih rdečih krvničk (eritrocitov), kar pomeni, da celice v telesu dobijo več kisika, kar nam daje več energije in izboljša počutje. Klorofilu se pripisujejo mnogi koristni učinki:

  • krepi imunski sistem
  • razstruplja celoten organizem in čisti jetra
  • zdravi vnetja
  • izboljša prebavo in varuje črevesje
  • vzpostavi kislo-bazično ravnovesje
  • zmanjšuje neprijetne telesne vonjave
  • pospeši hujšanje
  • pripomore k lepšim lasem, polti in nohtom
  • deluje preventivno proti mnogim boleznim

Zdravo hujšanje in razstrupljanje z bio hrano

Izkušnje kažejo, da redno uživanje s klorofilom bogatih napitkov iz bio sadja in bio zelenjave tudi zmanjšuje željo po hrani. Zato ker deluje kot naravni zaviralec apetita, so napitki primerni za hujšanje in shujševalne diete. Kdor želi shujšati, naj vsekakor poskusi z vsakodnevnim bio zelenim smoothiem namesto obroka – poleg odličnega okusa, nas pol litra takšnega napitka nasiti in zadovolji za več ur!
                            Bio-zelenjava-in-hujsanje-s-smoothie-i 2
Poleg zdravja, ki ga prinašajo, je prednost bio zelenih smoothie-v tudi v tem, da njihova priprava ni zahtevna. Sadje in zelenjava naj bosta, če se le da, biološko pridelana. Z bio hrano namreč veliko lažje razstrupljamo telo, saj so bio sadje in bio zelejnava manj ali nič kontaminirani ter vsebujejo več mineralov in vitaminov.

Katera zelenjava je primerna za bio zeleni smoothie? Osnovno načelo je, da je zelene barve. Najbolje se obnesejo zelena solata, rukola, špinača, blitva, regrat, peteršilj, kalčki, zelenje rdeče pese in še marsikaj. Nekateri prisegajo tudi na nekatere vrste plevela, kot sta čemaž, koprive in druge užitne divjerasle rastline. Dober vir klorofila pa so tudi zelišča kot so peteršilj, bazilika, koriander in koper, ter sokovi iz bio zelenih trav pšenice in ječmena. Vse je odvisno od tega ali je naš cilj zdravje, razstrupljanje ali hujšanje ter seveda okus.

Zdravje je lahko okusno

Okus zelenja mnogim ni najbolj všeč, kar še ne pomeni, da se je potrebno odpovedati zdravju in vitkosti. Bio zelenim smoothie-m namreč dodajamo raznovrstno sadje. Na začetku si lahko pomagamo z že uveljavljenimi recepti, čez čas pa sigurno odkrijemo okuse in razmerja, ki nam najbolj ustrezajo.

Če bi hoteli zaužiti dnevno potrebo po klorofilu, bi morali pojesti kilogram zelene bio zelenjave, kar je težko. Seveda mora biti surova, kajti s kuhanjem se tako kot vitamini in minerali, tudi klorofil uničuje.

Bio zelene smoothie-e pripravljamo dnevno sveže, kar pa ne zaužijemo, hranimo v hladilniku. Torej, naj si bo vaš namen hujšanje, razstrupljanje ali pa zdravje, poskrbite da se na vašem jedilniku znajde bio zeleni smoothie.

Vpiši email naslov ...
Facebook Google+

Za še boljši okus smoothie-a in polnovreden obrok izberite
nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku