Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Atkinsova dieta

atkinsova-dietaKnjiga dr. Atkinsa je brez dvoma najbolj prodajana knjiga o dietah vseh časov. Namenjena je ljudem, ki želijo z dobrim načrtom vnosa ogljikovih hidratov dolgoročno kontrolo nad svojo težo. Načrt je preprost - jejte meso in maščobe kolikor hočete in obenem izgubljajte kilograme!

Raziskave so potrdile, da Atkinsova dieta dejansko pomaga za hujšanje in še več, dvigne se raven HDL holesterola (dobri holesterol), znižajo pa se nevarni trigliceridi, ki so dejavnik tveganja za bolezni srca.

Osnovna načela

Manj ogljikovih hidratov, več proteinov. Atkinsova dieta trdi, da ob omejenem vnosu ogljikovih hidratov, telo nima druge izbire, kot da za pridobitev energije kuri maščobe.

Kako Atkinsova dieta deluje?

Atkinsova dieta je razdeljena na tri faze. Proteine in maščobe lahko jemo neomejeno v vsaki fazi, ogljikovi hidrati pa so dovoljeni v različnih količinah. V prvih dveh tednih (uvodna faza Atkinsove diete) je dovoljeno 20 gramov ogljikovih hidratov na dan. Po uvodnem obdobju sledijo tedni, ko večamo količino ogljikovih hidratov za 5 gramov, dokler se hujšanje ne ustavi (Atkins je to fazo poimenoval kritični ogljikovi hidrati za hujšanje).

Pri večini ljudi se hujšanje ustavi pri 34 do 40 gramov ogljikovih hidratov na dan. Pri takem vnosu ogljikovih hidratov, povprečen človek lahko shujša 0,5 kg na teden. Ko se približamo želenemu cilju, preidemo v fazo vzdrževanja, v kateri so ogljikovi hidrati še omejeni, a količinsko prilagojeni našim potrebam.

Je ta dieta zdrava?

Uvodna faza Atkinsove diete je zelo neuravnotežena, s samo 20 grami ogljikovih hidratov na dan. Na kratki rok je tako hujšanje res uspešno, izboljšata se tudi raven holesterola in trigliceridov. Nutriciste pa najbolj skrbi ravno to neravnovesje in previsok vnos rdečega mesa, ki vsebuje visok delež nasičenih maščob ter premalo sadja in zelenjave, kar pa je ravno načelo Atkinsove diete.

Za koga je Atkinsova dieta primerna?

Hujšanje z Atkinsovo dieto je odlično za ljubitelje mesa in za tiste, ki se z vsemi štirimi otepajo zelenjave. Vprašanje je le, koliko časa bi zdržali le ob mesu, brez prilog kot so zelenjava, krompir, polenta...

Atkinsova dieta je vsekakor učinkovita in nudi hitre rezultate. Vprašanje je samo njena dolgoročnost in pa učinek na zdravje. Ko se odločate za to dieto je dobro, da ste seznanjeni z vsemi dejstvi in da se zavedate, da je za dolgoročne rezultate zelo pomembna zdrava prehrana in redna športna aktivnost.

Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Posladkajte se s čokolado brez slabe vesti tudi na Atkinsonovi dieti z beljakovinskim napitkom Whey Protein Premium:
whey protein premium IZDELEK
Če želite obrok, ki je bogat z beljakovinami s slastnim čokoladnim okusom, izberite Whey Protein Premium. Lahko ga uporabite kot samostojen obrok  ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku