Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Dukanova dieta

dukanova-dietaNačrt prehranjevanja pri Dukanovi dieti temelji na visokem vnosu proteinov. Za njo se odločajo ljudje, ki želijo izgubiti veliko kilogramov v relativno kratkem času. In ravno to Dukanova dieta tudi obljublja.

Kaj je Dukanova dieta?

Dukanova dieta je načrt prehranjevanja, ki je zaslovel po celem svetu že leta 2010 in obljublja ljudem, ki so na dieti tudi do pol kilograma manj na dan!

Zasnovali so jo francoski nutricisti in Pierre Dukan. Za zgled so si vzeli prehranjevanje jamskih ljudi, ki so kot lovci, večinoma uživali meso. Dukanova dieta dovoljuje le 100 živil, od tega jih je 72 živalskega izvora in 28 rastlinskega izvora.

Ogljikovi hidrati so močno omejeni, kar vključuje tudi sadje, zelenjavo, stročnice in žitarice. Dukanova dieta priporoča, da na dieti zdržimo vse štiri faze, v katerih pa zaužijemo le 1600 kalorij na dan.

Prva faza Dukanove diete: Faza napada

Ta faza predvideva, da v prvih 10 dnevih shujšamo čim več kilogramov. To nam uspe zgolj s proteini v prehrani, brez ogljikovih hidratov in maščob. Prva faza Dukanove diete prebudi in pospeši metabolizem, posledično tako telo shranjuje manj maščob. Načrt predvideva tudi 20 minut hoje na dan.

Druga faza Dukanove diete: Faza križarjenja

Med to fazo se izmenjujejo proteinski dnevi z zelenjavnimi dnevi. Od zelenjave je dovoljena samo tista, ki ne vsebuje škroba, sadje pa sploh ni dovoljeno. Druge faze Dukanove diete se držimo, dokler ne dosežemo teže, ki smo si jo zastavili za cilj.

Tretja faza Dukanove diete: Faza utrjevanja

Ta faza je namenjena vzdrževanju nove teže. To dosežemo z bolj svobodnim jedilnikom, a še vedno dobro načrtovanim. Uživamo lahko neomejene količine proteinov in zelenjave, privoščimo si lahko tudi en kos sadja z nizkim glikemičnim indeksom, eno porcijo sira in dva kosa polnozrnatega kruha na dan. Enkrat tedensko v jedilnik umestimo tudi dodatne ogljikove hidrate, npr. rižoto ali testenine.
V tretji fazi Dukanove diete, si lahko dvakrat tedensko privoščimo svoje najljubše kosilo, a v manjših porcijah. Še vedno pa obdržimo en beljakovinski dan na teden. V tej fazi ostanemo 10 dni za vsak kilogram, ki smo ga izgubili.

Četrta faza Dukanove diete: Faza stabilizacije

Namen četrte faze se je naučiti pravil zdravega prehranjevanja za celo življenje. Zato četrta faza Dukanove diete ne traja celo življenje, lahko pa po končani dieti uporabimo znanje o zdravem prehranjevanju. Pierre Dukan je zasnoval dieto tako, ker ni želel, da bi ta trajala več kot te štiri faze. Ravno to je največja razlika Atkinsove diete in Dukanove diete.

Četrta faza Dukanove diete vključuje:
  • en proteinski dan na teden
  • redno vadbo
  • vsak dan 3 žlice ovsenih otrobov

Dukanova diete je ekstremna z odvzemom vseh ogljikovih hidratov in maščob iz prehrane. Zgolj s proteini na jedilniku je pomanjkanje vitaminov in mineralov več kot očitno. Če se lotite te diete, so hitri rezultati sicer zagotovljeni, vendar naj opozorimo, da so prehranska dopolnila za zaužitje telesu esencialnih snovi več kot nujna. Dukanova dieta zato ne sme trajati predolgo, saj bi v nasprotnem primeru s hujšanjem lahko naredili preveč škode telesu.

Facebook Google+
Vpiši email naslov ...
Sorodne teme:
Dukanova Dieta 1.stopnja
Dukanova Dieta 2.stopnja
Dukanova Dieta 3.stopnja

Posladkajte se s čokolado brez slabe vesti tudi na Dukanovi dieti z beljakovinskim napitkom Whey Protein Premium:
whey protein premium IZDELEK
Če želite obrok, ki je bogat z beljakovinami s slastnim čokoladnim okusom, izberite Whey Protein Premium. Lahko ga uporabite kot samostojen obrok  ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku