Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks

GI-glikemicni-indeks uvodGlikemični indeks oz. gi indeks merimo živilom z ogljikovimi hidrati. Za vsakodnevne obroke moramo izbirati živila, ki imajo nizki glikemični indeks (GI), saj energije, ki nam jo zagotovijo živila z visokim glikemičnim indeksom (GI) običajno ne porabimo in se nam zato naloži v maščobne obloge.

Če ne boste jedli živil, ki imajo glikemični indeks (GI) višji od 35, se bo vaša teža zagotovo zmanjšala.

Ogljikove hidrate predstavljajo vsi sladkorji in škrobna živila, kot so naprimer krompir, riž, slaščice, testenine, kruh in še kopica drugih živil. Ko pojemo živilo z ogljikovimi hidrati, se ti spremenijo v našem telesu v glukozo, ki se absorbira v kri v 30 minutah po zaužitju. Količino absorbirane glukoze pa določa glikemični indeks (GI). Živila, ki imajo visok glikemični indeks (GI), se hitro absorbirajo v kri, živila, ki imajo nižji glikemični indeks (GI), se ne absorbirajo v celoti.

Spodnja tabela prikazuje glikemični indeks (GI) živil. Celotno tabelo živil z glikemičnim indeksom, ki vključuje skoraj 300 živil in podrobnejši opis zakaj je gi indeks pomemben, si prenesite v spodnjem oknu.

100 - glukozni sirup 65 - muesliji 40 - jabolčni sok, domači
95 - beli kruh 65 - marmelada s sladkorjem 35 - pomaranče
95 - krompir, ocvrt, pečen, pomfri 65 - pomarančni sok 30 - korenje, sveže
80 - krompir, pire 65 - črn kruh 25 - temna čokolada (70% kakava)
70 - biskvitno pecivo 60 - banane - zrele 20 - tofu
70 - krompirjevi svaljki 55 - palačinke z marmelado 15 - kumare, sveže in kisle
70 - mlečna čokolada 50 - biskvitno pecivo, polnozrnato 15 - špinača
70 - krompir, kuhan 45 - ovseni kosmiči 10 - avokado
70 - riž, bel nerafiniran 45 - grozdje 0 - belo pusto meso

Vpiši email naslov ...
Facebook Google+