Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka
  • banner planet diet zdravo zivlljenje in nasveti
Previous Next

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Shujševalne diete

Shujševalne-dietePreden se lotite shujševalne diete, se morate najprej vprašati, zakaj želite shujšati, koliko želite shujšati in koliko časa imate na voljo. Če si želite drastične diete in zmanjšanja telesne teže v enem dnevu, pomislite ponovno. Tako kot vsa druga zahtevna opravila so tudi shujševalne diete projekt, za katerega je potrebno nekaj prilagajanja in odrekanja ter seveda tudi časa. Ker je danes na voljo vrsta pripomočkov in prehranskih dopolnil, vam svetujemo, da za boljše rezultate diete izkoristite vse kar vam je na voljo.

Diete za hujšanje ali za zdravje

Diete imajo različen namen, nekatere zagotavljajo ohranjanje telesne teže in boljše zdravje, medtem ko so druge namenjene za hujšanje, nekatere pa celo za hitro hujšanje. Za lažjo odločitev, katere prehranske ali shujševalne diete vam ustrezajo, smo vse diete zbrali na enem mestu.

Če dieta prinaša hitre rezultate, to pomeni, da lahko izgubljeni kilogrami tudi hitro pridejo nazaj. Seveda je odvisno od količine presežnih kilogramov, vendar vseeno velja splošno pravilo, da naj nebi shujšali več kot 3 kilograme na mesec. V praksi to pomeni do največ 5 kilogramov, ko govorimo o močno prekomerni teži.

Magične diete ali prehranjevalne navade?

Močno vam odsvetujemo vse shujševalne diete, ki obljubljajo magične rezultate in shujševalne diete, ki delujejo na preveč drastičnemu odvzemu hranil – npr. shujšajte 10 kilogramov v enem tednu z 800 kalorijami na dan.

Shujševalne diete predstavljajo le prvo stopnjo prehoda v spremenjene prehranjevalne in gibalne navade. Če je vaš stari življenjski slog kriv za nakopičene kilograme, vam nobena dieta ne bo prinesla trajnih rezultatov, če se po shujševalni dieti vrnete na stara pota.

Vse shujševalne diete

Atkinsova dieta

Cilj shujševalne diete, ki jo je zapisal dr. Atkins je izgubiti čimveč kilogramov čim hitreje. Dieta deluje na drastičnemu odvzemu ogljikovih hidratov, ki jih postopoma vračate v prehrano. S skoraj nič ogljikovimi hidrati v prehrani je težko shajati, je pa prednost shujševalne diete, da se imate možnost naučiti koliko ogljikovih hidratov vaše telo dejansko potrebuje.
Več...

Dieta po krvnih skupinah

Namen diete po krvnih skupinah ni le ta, da izgubite odvečne kilograme, ampak da živite zdravo. Dieta po krvnih skupinah vam glede na krvno skupino predpisuje katera živila so za vas primerna in katera ne, ter katera oblika gibanja vam najbolj ustreza. Dieta ne odvzema cele vrste hranil in ne šteje kalorij.
Več...

Dieta po krvnih skupinah: skupina A
Dieta po krvnih skupinah: skupina B
Dieta po krvnih skupinah: skupina AB
Dieta po krvnih skupinah: skupina 0

Dukanova dieta

Dukanova dieta spada med najbolj restriktivne shujševalne diete, ker vam odvzame del hranilnih snovi iz jedilnika, ki je omejen tudi kalorično, namenjena pa je za izjemno hitro hujšanje. Dieta se izvaja v 4 fazah, od katerih je najtežja prva v kateri lahko jeste samo proteine. Skozi vse faze pa je posebnost te shujševalne diete zajtrk z ovsenimi kosmiči.
Več...

Dukanova dieta 1. stopnja
Dukanova dieta 2. stopnja
Dukanova dieta 3. stopnja

Ločevalna dieta

Kot že samo ime pove, ločevalna dieta deli tri glavne hranilne snovi v jedilnike, ki jih uživamo na različne dneve. Če se ločevalne diete držite 90 dni, se vam v tem času spremeni delovanje metabolizma. Ta se navadi na način prehranjevanja, kar zmanjša možnosti, da bi se po koncu diete ponovno zredili.
Več...

Nizko hidratna shujševalna dieta

Bolj kot shujševalna dieta je to prehranska usmeritev, ki predpisuje, da se izogibajte velikim količinam ogljikovih hidratov. Teh ne črtajte z jedilnika, le zamenjajte živila, ki imajo visok glikemični indeks za živila z nizkim glikemičnim indeksom. Nizko hidratna shujševalna dieta predvideva, da količino hidratnih živil prilagajate stopnji aktivnosti.
Več...

Paleo dieta

Cilj Paleo diete je zdrav življenjski slog, brez predelane hrane. Zagotovo ne spada med shujševalne diete, saj ne predpisuje nobenih količin. Paleo dieta skuša le odstraniti z vašega jedilnika živila, ki so najpogostejši razlog modernim bolezenskim stanjem in prekomerni teži.
Več...

South Beach Dieta

Najbolj znana shujševalna dieta čez lužo, saj se je je poslužil celo Bill Clinton. Dieta ne predpisuje količin, predpisuje pa zelo specifičen seznam živil, ki jih lahko uživate v prvi fazi. Naslednji dve fazi te shujševalne diete na jedilnik počasi dodajata odvzeta živila, kar se kasneje zlije v vaš vsakdanji jedilnik. Posebnost diete je, da zapoveduje, da se pregrešite.
Več...

Ketonska dieta

Je shujševalna dieta, ki se jo poslužuje večina profesionalnih športnikov, ko potrebujejo izgubiti odvečne kilograme. Šteje se med bolj zdrave, a vseeno bolj zahtevne diete, saj je jedilnik sestavljen iz veliko maščob in beljakovin ter čimmanj ogljikovimi hidrati – TKD ketonska dieta.

Rezultati shujševalne diete so pri takem jedilniku seveda zagotovljeni, če se ga le uspete držati. Vsi bolj aktivni lahko uporabite cik-cak metodo, z dnevi, ko pojeste večje količine ogljikovih hidratov – CKD ketonska dieta.

Več...

Beljakovinska dieta

Beljakovinska dieta je bolj restriktivna kot Atkinsova dieta ali Dukanova dieta v prvi fazi. Je strogo shujševalna dieta z enostavnimi navodili – jejte samo proteine v kakršnikoli obliki. Ker vam v času diete primanjkujejo vitamini in minerali, uživajte prehranska dopolnila.
Več...

Dieta kemičnega razkroja

Prihaja v 3, 7, 11, 15 in 31 dnevni različici, vsekakor pa je dieta kemičnega razkroja bolj jedilnik kot pa shujševalna dieta. Predpisuje namreč točno določena živila in količino, ob kateri bi shujšala še 200 gramska miš. Izguba kilogramov je zagotovljena, kot je zagotovljena ponovna pridobitev vseh izgubljenih kilogramov.
Več...

Montignacova dieta

Z enostavnim načelom uživanja ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom in normalne količine beljakovin in maščob je bolj način prehranjevanja, kot pa shujševalna dieta. Če upoštevamo znano dejstvo in se odpovemo hitrim sladkorjem, je manjša telesna teža zagotovljena – tudi dolgoročno.
Več...

Makrobiotična dieta

Makrobiotična dieta ni zgolj shujševalna dieta, ampak pot do zdravja in telesnega ravnotežja, saj vključuje večinoma vegansko hrano lokalnega izvora. Jedilnik je sestavljen večinoma iz polnozrnatih žitaric in zelenjave, hrana na vašem krožniku pa surova oz. presna ali kuhana na pari.
Več...

Dieta zeleni slap

Tako kot mnoge druge shujševalne diete, tudi ta dieta temelji na odvzemu ogljikovih hidratov – popolnem odvzemu. Beljakovine in maščobe niso omejene, kot ni omejen kaloričen vnos. Dokler ne pojeste niti grama hrane s prepovedanega seznama hidratnih živil, lahko pričakujete izjemne učinke shujševalne diete. Ohranitev teže po dieti pa je že druga zgodba.

Hitra dieta

Dieta, ki je namenjena za hitro hujšanje in prinaša rezultate že v dveh tednih. Zelo enostavno razumljiva dieta, ki temelji na poznanemu dejstvu, da v današnjem času pojemo več ogljikovih hidratov, kot pred desetletji, porabimo jih pa manj. Brez posebnih sestavin in teorij - zmanjšaj ogljikove hidrate v svoji prehrani.
Več...

Izmenična dieta
Načela izmenične diete so zelo enostavna, med seboj izmenjujemo dneve ko jemo normalno in dneve ko se postimo. Znana sta dva pristopa 5/2 in 1/1, torej 5 dni v tednu jemo in se dva dni postimo ali pa da dnevno izmenjujemo dneve postenja in normalne prehrane.
Več...

Druge shujševalne diete

Obstajajo še druge diete, ki se razvijejo kar med deljenjem mnenj uporabnikov shujševalnih diet ali pa je njihov izvor neznan. Večina temelji na jedilniku v katerem nastopa ali pa vsaj prevladuje samo eno živilo ali pa jih definira kar čas trajanja.
Večinoma shujševalne diete tega tipa oklestijo kaloričen vnos, s čimer je izguba kilogramov zagotovljena, enako kot je zagotovljeno, da boste vse izgubljene kilograme ponovno pridobili nazaj.


Med take diete lahko štejemo:
  • jajčna dieta
  • zeljnata dieta
  • dieta z zeljno juho
  • dieta z jabolki
  • dieta z jabolčnim kisom
  • dieta z juho
  • dieta z agrumi
  • 14 dnevna dieta

Facebook Google+

Boljši rezultati shujševalne diete z NutriUp prehranskimi dopolnili za hujšanje:

Za hujšanjeČe ste se odločili za hujšanje in s tem za bolj zdravo življenje, vam nudimo visoko kakovostna in preverjena prehranska dopolnila za lažjo dosego cilja. Vsi izdelki vsebujejo naravne sestavine, ki so za telo zdrave in nimajo nikakršnih nezaželjenih učinkov. Zagotovite si več motivacije ter trajne rezultate in se pridružite mnogim našim uporabnikom, ki jim je že uspelo.

prehranska dopolnila za hujšanje