Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Zakaj vitamin A

Vitamin-AVitamin A je v maščobi topen vitamin, ki ga telo potrebuje za dober vid, močan imunski sistem ter za celično rast. Povečano potrebo po vseh vitaminih imamo predvsem v jesenskem času, saj se z dovolj močnim imunskim sistemom lahko ubranimo marsikaterega prehlada.

Aktivno obliko vitamina A, oziroma retinoide lahko zaužijemo s hrano živalskega izvora. V rastlinah in hrani rastlinskega izvora, pa se nahaja beta karoten, ki ga telo pretvori v vitamin A.

Koristi, ki jih prinaša vitamin A

Retinoidi, aktivna oblika vitamina A, je pogosto zdravilo za akne in druge nepravilnosti na koži, vključno z gubami. Vitamin A pripomore k boljšemu vidu, še posebej pri zmanjšani svetlobi.  Beta karoten, ki je rastlinskega izvora, pa je antioksidant, ki ščiti telo pred prostimi radikali. Ti poškodujejo tkivo, povzročajo kronične bolezni in pospešujejo staranje.

V kateri hrani se nahaja vitamin A?

V manjših količinah najdemo vitamin A v vrsti različnih živil, največjo koncentracijo pa vsebujejo prehranska dopolnila in nekatera vsakdanja živila:
  • jajca
  • mleko
  • jetra
  • korenje
  • špinača
  • marelice
Ker je vitamin A v maščobi topen, se presežek zaužitega vitamina skladišči v telesu. To lahko povzroča težave s suho kožo, slabost, bruhanje, bolečine v sklepih in glavobole. Seveda je z vsakdanjo prehrano težko v telo vnesti preveliko količino vitamina A. Zato je bolje, da skrbite za to, da bo vitamina dovolj, kot pa da se ozirate na to, da bi ga zaužili preveč.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vitamini in minerali - vitamin B
Vitamini in minerali - vitamin C
Vitamini in minerali - vitamin D
Vitamini in minerali - vitamin E
Vitamini in minerali - vitamin K
Katera hrana vsebuje veliko železa
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti

Želite zdrav in okusen obrok? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku