Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Splošno koristni vitamin C

splosno-koristni-vitamin-cVitamin C je najbolj varno in učinkovito hranilo na vašem jedilniku. Učinkovit je v boju proti prehladu, okrepi imunski sistem, ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi, boleznimi oči in celo upočasni gubanje kože. V jesenskem času privoščite svojemu telesu več vitamina C.

Vplivi vitamina C

Stres
Če je imunski sistem okrnjen zaradi stresa, vitamin C pomaga pri ponovni vzpostavitvi normalnega delovanja.

Prehlad
Ni zdravilo za prehlad, lahko pa vitamin C prepreči njegov nastanek ali pa resnejše komplikacije, kot so pljučnica in druge okužbe pljuč.

Kap
Ljudje, ki uživajo večje količine vitamina C so manj podvrženi kapi. Večjo količino vitamina C v krvi imajo ljudje, ki uživajo veliko sadja in zelenjave ali pa prehranska dopolnila z vitamini in minerali.

Staranje kože
Vitamin C deluje na celice v našem telesu in zunaj njega. Raziskave na ženskah starih od 40-74 let so pokazale, da je večja količina vitamina C v krvi povezana z manjšim pojavom gub, suhe kože in splošnim lepšim izgledom.

Vloga vitamina C v telesu

Vitamin C ali askorbinska kislina je nujen za rast, razvoj in obnovo tkiv. Vključen je v veliko telesnih funkcij, kot so izgradnja kolagena, absorpcija železa, močan imunski sistem in zdrave kosti, hrustanec ter zobe. Vitamin C je eden od antioksidantov, ki ščitijo pred poškodbo tkiv, ki jo povzročajo prosti radikali.

Vitamin C se v telesu ne shranjuje, ker je vodotopen in se odvečna količina iz telesa izloči. Zato je skrb o predoziranju z vitaminom C odveč. Vseeno pa naj dnevni vnos ne bo večji, saj lahko draži želodec in v nekaterih primerih celo povzroči drisko.

Zlahka se absorbira tako iz hrane, kot iz prehranskih dopolnil. Njegova prisotnost znatno poveča absorpcijo železa, če le-tega uživamo istočasno. Pomanjkanje vitamina C se kaže z utrujenostjo, anemijo (slabokrvnostjo), močnejšimi krvavitvami, slabšim celjenjem ran, v skrajnih primerih celo z izgubo zob.

V tem jesenskem času priporočamo, da jemljete prehranska dopolnila z veliko vitamini, ki vas bodo zaščitili pred prehladom in gripo.

Facebook Google+


Sorodne teme:
Vitamini in minerali - vitamin A
Vitamini in minerali - vitamin B
Vitamini in minerali - vitamin D
Vitamini in minerali - vitamin E
Vitamini in minerali - vitamin K
Katera hrana vsebuje veliko železa
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti

Želite zdrav in okusen obrok? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku