Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Kaj če imam visok krvni tlak?

kaj-ce-imam-visok-krvni-tlakVisok krvni tlak je dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja, vedno več pa se o povišanih vrednostih krvnega tlaka pogovarjajo tudi mlajši ljudje. Zvišan krvni tlak so vrednosti višje od 140/90 mmHg.

Vzroki za visok krvni tlak

V več kot 90% je točen vzrok za visok krvni tlak neznan, takrat govorimo o esencialni hipertenziji. Pri taki obliki zvišanega krvnega tlaka igrajo pomembno vlogo dejavniki iz okolja, kot so slana hrana, debelost, telesna neaktivnost in pretirano pitje alkohola. Pomemben dejavnik je tudi dednost.

V 10% pa je visok krvni tlak posledica bolezni ledvic ali nadledvične žleze, endokrine bolezni (ščitnica) ali jemanje nekaterih vrst zdravil.  Visok krvni tlak poveča tveganje za srčno-žilne bolezni za 2-3 krat. Srce se na stalno povišan tlak prilagodi tako, da se poveča, kar na dolgi rok vodi v popuščanje srca.

Ocena ogroženosti posameznika se oceni glede na vrednost lipidov v krvi (holesterol, trigliceridi), sladkor v krvi (<5,6), obseg trebuha (moški>94 cm, ženske >80cm), veliko utež predstavlja tudi kajenje.

Zdravljenje

Najboljše zdravljenje za visok krvni tlak je zagotovo izboljšanje življenjskega sloga. Zmanjšanje prekomerne teže pomeni nižji krvni tlak in tudi manjše tveganje za sladkorno bolezen. Uživanje manj slane hrane in več zdravih omega 3 maščob je prav tako učinkovit ukrep.

Če imate visok krvni tlak je alkohol dovoljen le v manjših količinah, kar pomeni kozarec vina (1dl) ali piva (2,5dl) na dan. Navsezadnje ne pozabimo na najpomembnejšo redno telesno aktivnost vsaj 30 minut na dan, ki istočasno prepreči debelost in zniža krvni tlak.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Do nižjega krvnega tlaka z Omega 3 maščobami iz ribjega olja:

omega3 IZDELEK
Omega 3 maščobe ohranjajo zdrav kardiovaskularni sistem, znižajo raven holesterola in krvnega tlaka. Še posebej se omega 3 maščobe svetuje vsem, ki so bolj dovzetni za srčne in žilne bolezni.

vec-o-izdelku