Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Zakaj potrebujemo vitamin D

Zakaj-potrebujemo-vitamin-DVitamin D je v maščobi topen vitamin. Njegova najpomembnejša naloga je absorpcija kalcija, ki je nujno potreben za močne in zdrave kosti. Sam ali v kombinaciji s kalcijem poveča kostno gostoto in zmanjša možnost za zlome.

Vir vitamina D

Najboljši vir vitamina D je sončna svetloba, saj se sintetizira v naši koži, če to obsijejo sončni žarki. Če smo izpostavljeni nekaj minut na dan soncu, to ponavadi zadosti potrebam po vitaminu D. V hrani pa ga najdemo največ v maslu, jajcih in ribah.

Delovanje vitamina D

Osteoporoza

Ker pomaga absorbirati kalcij, poskrbi za močne kosti. Še posebej pomemben je v mladosti, ko se kosti šele razvijajo. Vitamin D je posebno potreben ženskam v menopavzi, ker imajo v tem obdobju večje tveganje za nastanek osteoporoze. Jemanje vitamina D skupaj s kalcijem prepreči izgubo kostne gostote in tako prepreči nastanek osteoporoze.

Sladkorna bolezen

Raziskave so pokazale, da imajo večje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 ljudje, ki imajo nižje vrednosti vitamina D.

Debelost

Ljudje z nizkimi vrednostmi vitamina D, imajo večjo verjetnost za debelost, kot ljudje z visokimi vrednostmi vitamina D. To še posebej velja za ženske v menopavzi. Tiste, ki takoj po zadnji menstruaciji začnejo jemati prehranska dopolnila z vitaminom D lažje ohranjajo svojo telesno težo.

Nosečnost in dojenje

Vitamin D ima zelo pomembno vlogo tudi v času dojenja in nosečnosti, saj se veliko kalcija porabi za tvorbo otrokovih kosti in kasneje za nastajanje mleka.

Regulira imunski sistem

Vitamin D okrepi imunski sistem in obrani telo pred prehladi in gripo. Tako je več vitamina D potrebno zaužiti predvsem v zimskih mesecih, ko ga manj dobimo z izpostavljanjem sonca.

Facebook Google+


Sorodne teme:
Vitamini in minerali - vitamin A
Vitamini in minerali - vitamin B
Vitamini in minerali - vitamin C
Vitamini in minerali - vitamin E
Vitamini in minerali - vitamin K
Katera hrana vsebuje veliko železa
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti

Želite zdrav in okusen obrok? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku