Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Vitamini in minerali - Vitamin E

vitamini-in-minerali-vitamin-eVitamin E je v maščobi topen vitamin. Ključen je za lepo, zdravo kožo, močan imunski sistem in za zdrave oči. V telesu deluje kot antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbo, ki jo povzročajo prosti radikali.

Vitamin E je znan po pozitivnih učinkih na celotno telo. Svoje pozitivne lastnosti izgubi z oksidacijo in izpostavljanjem svetlobi, ne uničuje ga kuhanje. Pomanjkanje vitamina E je dokaj redko, pojavlja se v izoliranih primerih nepravilnega prehranjevanja skozi daljše obdobje.
Viri vitamina E so predvsem:


  • rastlinska olja
  • zeleno listnata zelenjava
  • polnovredna žita
  • jajca
  • oreščki

Lastnosti vitamina E

Kot omenjeno je pomanjkanje vitamina E dokaj redko. Nemalokrat pa bi telo vseeno potrebovalo večjo količino vitamina E za bolj optimalno delovanje. Zadostna količina tega vitamina prinaša kar nekaj prednosti.

Bolezni srca
Prehransko dopolnilo z vitaminom E zmanjša nevarnost za nastanek bolezni srca. Ščiti arterije pred nastankom ateroskleroze in prepreči združevanje trombocitov ter s tem nastajanjem krvnih strdkov.

Zdrave oči
Najpogostejša razloga za izgubo vida pri starejših sta katarakta (siva mrena) in makularna degeneracija. Raziskave so potrdile, da vitamin E lahko upočasni ali prepreči nastanek teh bolezni.

Imunski sistem
Z leti moč imunskega odgovora pada. Alfa-tokoferol v vitaminu E poveča tvorbo protiteles in s tem poveča odpornost našemu telesu. Pomaga nam preprečiti prehlad, gripo in druge okužbe respiratornega aparata.

Živci
Vitamin E ohranja zdrav nevrološki sistem, saj ščiti mielin, ki obdaja živce. Prav tako upočasni mentalno degeneracijo zaradi staranja in s tem nastanek Alzheimerjeve bolezni.

Koža
Ker je antioksidant, ščiti kožo in skrbi za njeno regeneracijo. Vitamin E prepreči, da bi prosti radikali poškodovali kolagen in povzročili nastanek gubic in suhe kože.

Prehranska dopolnila in vitamin E

Prehranska dopolnila, ki vsebujejo samo vitamin E za posameznika niso potrebna. Je pa pomembno, da se zavedamo, da vitamin E potrebujemo in zato skrbimo, da pojemo dovolj hrane, ki ta vitamin vsebuje. Če uporabljamo različna prehranska dopolnila, pa se prepričajmo, da ta vseeno vsebujejo vitamin E, saj je v določenih primerih potreben za ščitenje pred oksidacijo. Vitamin E morajo vsebovati prehranska dopolnila:


Prehranska dopolnila z omega maščobnimi kislinami morajo imeti vitamin E dodan. Kakovosten CLA ga vsebuje že v naravni obliki, kolagen pa mora biti hidroliziran ter v visoki gostoti, saj je le tako dosežena primerna kakovost tega proizvoda, ter s tem ohranjanje naravno prisotnega vitamina E.

Facebook Google+


Sorodne teme:
Vitamini in minerali - vitamin A
Vitamini in minerali - vitamin B
Vitamini in minerali - vitamin C
Vitamini in minerali - vitamin D
Vitamini in minerali - vitamin K
Katera hrana vsebuje veliko železa
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti

Želite zdrav in okusen obrok? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku