Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Alergija na sonce

Alergija-na-soncePretirano sončenje ni zdravo za kožo, tudi če uporabljamo sončne kreme z najvišjim zaščitnim faktorjem. Posledica sončenja oziroma sevanja ultravijoličnih žarkov je alergija na sonce, ki povzroča spremembe kožnih celic.

Alergija na sonce večinoma prizadene svetlopolte ljudi, običajno pa se pojavi takoj po dnevu preživetem na soncu. Pri večini ljudi se kot znak pojavita srbečica in izpuščaji, simptomi pa običajno izginejo sami od sebe in ne puščajo dolgoročnih vidnih posledic.

Poznamo več vrst alergij na sonce:

Polimorfna svetlobna erupcija: je najpogostejša vrsta alergije na sonce. Pojavi se srbečica, oteklina in pordela koža.

Kronični aktinični dermatitis: povzroči suho, srbečo in vneto kožo na lasišču, vratu in zgornjem delu prsi.

Aktinični prurigo: je najpogostejši pri otrocih in mladostnikih. Pojavijo se rdeče kožne lise, prizadene pa tudi ušesa, ustnice, lica in vrat, dolgoročno pa se lahko pojavijo tudi brazgotine.

Sončna urtikarija: prizadene celo telo, tudi dele, ki so bili zaščiteni pred soncem. Pojavijo se mehurji in srbečica.

Kako si pomagamo sami?

Prvo pravilo je da sončenju čimbolj izogibamo, sploh v najbolj vročem delu dneva. Če se že sončimo, se ustrezno zaščitimo z ustreznim faktorjem, uporabljamo nemastne kreme brez emulgatorjev, svoje oči pa zaščitimo s sončnimi očali. Če se le da se zadržujmo samo v senci in se zaščitimo tudi z klobuki.

Če imamo pogosto alergijo, nam lahko pomaga fototerapija, kjer kožo obsvetijo z ultravijolično svetlobo. Uspešna je pri približno 70% pacientov, ki jih pesti alergija na sonce. Vendar je terapijo treba opravljati nekaj mesecev prej preden se izpostavimo soncu, možne pa so tudi opekline, ki pa s časom izginejo.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Želite raven trebuh in sanjsko postavo? Izberite fat burner SlimAir Thermo:

fat burner IZDELEKSlimAir Thermo je fat burner z dokazano učinkovitimi naravnimi sestavinami, ki vam polepšajo postavo. Izdelek je testiran na Ameriški univerzi, njegove sestavine termogenično pospešujejo izgorevanje maščob, vam pomagajo pokuriti kar 278 kalorij več in pospešujejo metabolizem.

vec-o-izdelku