Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Koencim Q10 za zdravje

koencim-q10-za-zdravjeUbikinon, dobro poznan pod imenom Koencim Q10 je naravna snov, prisotna v vsaki živi celici telesa in izredno močan antioksidant. Koencim Q10 so ga imenovali zaradi njegove biokemijske vloge v organizmu, kjer deluje kot koencim in tako pozitivno vpliva na vaše zdravje.

Izvor Koencima Q10

Odkritje sega v leto 1956, ko so znanstveniki na univerzi v Wisconsinu iz mitohondrijev srčne mišice goveda izolirali rumeno kristalno snov, katere kemijsko strukturo je določili dr. Folkers.

Leta 1974 se je na Japonskem začela industrijska proizvodnja koencima Q10. Uspeli so iz tobaka ekstrahirati koencim. Temu so sledila številna podjetja in kmalu so bila prehranska dopolnila koencim Q10 prisotna po vsej državi.

Koencim Q10 in vpliv na zdravje

Koencim Q10 in povišan krvni tlak

Odpravlja probleme visokega krvnega tlaka. Dolgoročno lahko pomaga bolje kot zdravila, saj odpravlja vzrok in ne simptomov! Ugotovili so, da je pomanjkanje koencima Q10 v krvi prisotno pri 39% bolnikov s povišanim krvnim pritiskom.

Koencim Q10 in angina pektoris

Občutek bolečine v predelu srca med naporom imenujemo »angina pektoris«. Povzročitelj stanja je zapora drobnih arterij, ki oskrbujejo mišico s kisikom.        

V Japonski raziskavi so bolniki z angino pektoris, ki so uporabljali koencim Q10 zmanjšali napade in manjkrat občutili bolečino.

Koencim Q10 in ateroskleroza

Ateroskleroza je kronična bolezen, pri kateri se zaradi kopičenja lipidov, kot so holesterol in trigliceridi, zadebeli arterijska stena. Koencim Q10 je zelo močan antioksidant, ki lahko prepreči začetek nastajanja ateroskleroze.

Koencim Q10 in Parkinsonova bolezen

Parkinsonovo bolezen povzročajo prosti radikali, ki okvarijo živčne celice. Zaradi hranilnih snovi so ugotovili bistveno vlogo pri proizvodnji energije v vsaki celici v telesu.

Redno uživanje zadostne količine koencima Q10 dokazano lahko koristi pri zdravljenju Parkinsonove bolezni.

Kje najdemo koencim Q10

Koencim Q10 se nahaja v temno listnati zelenjavi, kot sta brokoli in špinača. Nekaj koencima pa je tudi v oreških in morski prehrani. Ker pa so ti viri relativno skopi s koencimom Q10, je ta že dolgo na voljo v obliki prehranskih dopolnil. Eliksir zdravja je tako na voljo v vaši omarici s prehranskimi dopolnili, njegova uporaba pa je brez negativnih stranskih učinkov.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Napeta mladostna koža in sijoči laseje - NutriUp Kolagen Premium:

kolagen-premium IZDELEKZagotovite svojemu telesu dovolj kolagena in tako poskrbite za lepe in sijoče lase, napeto kožo in zdrave nohte. Najboljše rezultate si zagotovite s kakovostnim, 100% hidroliziranim kolagenom visoke gostote.

vec-o-izdelkih