Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Osvežilna poletna hrana

osvežilna-poletna-hranaPrišlo je poletje, ki je velik pokazatelj kako nam v vročih poletnih dneh paše osvežilna in lahka hrana. Poleti so temperature vse višje in večina nas opazi, da se apetit čez dan kar nekje izgubi. Tople enolončnice tako zamenja solata, smoothie-i ter hitro prebavljiva hrana.V poletnem času se zaradi lahke hrane počutimo tudi manj napihnjene in lažje.

Čemu se je poleti dobro izogibati?

V vročih poletnih dneh je bolj primerna sočna, surova in lahka hrana, izogibamo pa se močni hrani, ki se segreva - jajca, kava, čokolada, oreščki, ajda, rž, ostre začimbe, česen in sol. Tudi način priprave hrane je pomemben. Ocvrte ter pražene in pečene jedi nas bodo še bolj ogrele, enako velja za vročo in začinjeno, zelo slano ter kislo hrano.

Mastna hrana prav tako segreva telo, zato jejmo manj rdečega mesa in mastnih sirov, ki obremenjujejo srce in ožilje. Jedi solimo čim manj in jih raje začinimo z različnimi zelišči, ki jih poleti prav res ne manjka: rožmarin, timijan, majaron, bazilika, koriander, meta, koprc itd. Izogibajmo se ostrim začimbam in gomoljasti zelenjavi, ki telo dodatno segrejejo.
Alkohol pijmo le izjemoma, ker segreva in dehidrira celoten organizem.

Kakšna hrana poleti paše?

Najbolj bo naše razgreto telo ohladila sočna in lahka hrana, še posebej zelenjava in sadje. Zanimivo je, da lahka hrana ki nas ohlaja, hkrati zmanjša nervozo in agresivnost.Sadje nam da energijo, minerale in številne zaščitne snovi – antioksidante, ki nas varujejo pred škodljivim vplivi močnega poletnega sonca.

Sveže sadje naše telo dejansko prijetno ohladi, saj vsebuje velik delež žive vode, ki jo zaradi nižje površinske napetosti celice lažje vsrkajo. Zelo primerno je jagodičasto in koščičasto sadje, pa tudi lubenice in melone. Sadje jemo kot samostojen obrok, kar pomeni, da celoten obrok lahko sestavlja zgolj sadje.

Tukaj pa je tudi zelenjava, ki ima povečini nižji glikemični indeks od sadja in je zato primerna tudi za vse vrste shujševalnih diet. Prednost dajemo nadzemni, temno-listni zelenjavi, križnicam in plodovom. Veliko hladilno moč imajo kumare. Odličen je ohlajen in začinjen paradižnik, vendar pazimo, da ne bi uživali nezrelih plodov ali zelenih delov, ki vsebujejo živčni strup solanin.

Skratka, izbira lahke hrane je ogromna. Pri nas seveda najbolj obožujemo lahke poletne solate pripravljene na 1001 način ter osvežilne smoothie-e.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Poletna lazanja z bučkami
Super smoothie
Alergija na sonce
Hiter in zdrav zajtrk
Kako shujšati v stegna
Solata iz popečene zelenjave

Do izklesane postave lažje in hitreje s konjugirano linolno kislino - CLA:

cla-konjugirana-linolna-kislinaKonjugirana linolna kislina je prehransko dopolnilo, ki istočasno znižuje odstotek maščobnih oblog in spodbuja mišično rast. Popolna formula za izklesano telo in lep raven trebuh.

vec-o-izdelku