Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Zakaj je paradižnik sadje

zakaj-je-paradižnik-sadjeDa je paradižnik sadje in ne zelenjava je že marsikdo slišal. Ampak večina ne ve, zakaj je temu tako. Med sadje drugače spada še zelo veliko drugih stvari, ki jih najdemo v trgovini na policah zelenjave in ne med sadjem.

Sadje je naziv za človeku užitne plodove različnih dreves in grmov, ki ga povečini uživamo svežega. Meja med sadjem in zelenjavo pa je velikokrat zabrisana. Sadje ima običajno več sadnega sladkorja (fruktoze) in raste na večletnih rastlinah. Botanično nastane sadež iz cveta, zelenjava pa iz drugih delov rastline. Paradižnik, paprika, kumarica in buča nastanejo iz cveta, vendar zaradi male količine sadnega sladkorja sodijo med zelenjavo, čeprav plodovi zrastejo iz cveta. Nasprotno velja za rabarbaro; kljub temu da uporabimo pecelj, sodi med sadje.

Botaniki pravijo da je sadež

Večina ljudi je mnenja, da so paradižniki, paprike, jajčevci, kumare, in buče zelenjava. Botaniki pa to mnenje izpodbijajo. Zakaj?

Užitnim delom rastline, ki nastanejo z oploditvijo cveta, pravimo plod, sad ali sadež. In še pomembneje – sadež skriva v sebi seme, ki je namenjeno nadaljnjemu razmnoževanju. Zelenjava pa, po drugi strani, ne nastane iz cveta – v to kategorijo sodijo drugi užitni deli rastline, na primer stebla, listi, korenine in gomolji.

Kaj pa uporaba v kuhinji?

Razlog, da paradižnik in druge plodove uvrščamo med zelenjavo, izvira predvsem iz njihove uporabe v kuhinji. Paradižnika na primer ne damo v sadno kupo. Ampak… Po drugi strani lahko naredimo odlično solato tudi tako, da zeleni solati dodamo breskve, pomaranče, fige, breskve ali ananas! Je potemtakem vse to naenkrat zelenjava?!

Pravzaprav ne. Poleg najbolj klasičnega načina priprave je namreč potrebno upoštevati še nekaj: količino fruktoze. Tiste plodove in dele rastlin, ki vsebujejo veliko količino sadnega sladkorja oziroma fruktoze, imamo za sadje, tiste z manj fruktoze pa za zelenjavo. Saj veste, sadje je bolj sladkega okusa kot zelenjava. In tako paradižnik v kuhinji štejemo med zelenjavo, čeprav je z botaničnega vidika sadje, rabarbaro, pri kateri uporabljamo steblo in je botanično zelenjava, pa v kuhinji štejemo med sadje.

Ali veste, da je paradižnikovo drugo ime rajsko jabolko?

To ime so mu nadeli Nemci in opisuje ravno prav zrel paradižnik krvavo rdeče barve in slastnega okusa ki je resnično rajski. Karkoli že mislite da paradižnik je, uživajte v njem, saj ima nizek glikemični indeks ter veliko vsebnost vitaminov in mineralov.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Razstrupite svoje telo
Ekstra light domača borovničeva marmelada
Indeks telesne mase, kaj je to
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti

Zdrave maščobe Omega 3 iz ribjega olja:

omega3 IZDELEK
Omega 3 maščobe ohranjajo zdrav kardiovaskularni sistem, znižajo raven holesterola in krvnega tlaka. Še posebej se omega 3 maščobe svetuje vsem, ki so bolj dovzetni za srčne in žilne bolezni.

vec-o-izdelku