Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Laneno olje za zdravje ožilja

Laneno-olje-za-zdravje-ožiljaLaneno seme in laneno olje sta zadnja leta postala pravi hit v zdravi prehrani. Laneno seme številni označujejo celo kot eno izmed najbolj zdravih delov rastlih na svetu, saj pripomore k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni in preprečuje celo srčno kap.

Uživajte laneno olje

To je povezano z dejstvom, da laneno seme, ki se ga prišteva tako k semenom kot tudi k vlakninam, zvišuje raven koristnega holesterola HDL in znižuje raven škodljivega holesterola LDL. Bogato je tudi z esencialnimi maščobnimi kislinami omega 3 in vsebuje veliko vitaminov in mineralov.

Lan vsebuje številne hranljive snovi, ki jih je vredno omeniti:

Maščobne kisline
omega 3 (alfalipolična maščobna kislina). Maščobne kisline omega 3 dokazano zmanjšujejo vnetja v telesu ter ščitijo naše srce in ožilje
Vsebovani lignani imajo močne antioksidativne lastnosti

Prehranske vlaknine - Laneno olje vsebuje tako topne kot netopne prehranske vlaknine

Zakaj je laneno olje tako priporočljivo?

Glede na sestavine je laneno olje najboljše jedilno olje, saj vsebuje največ maščobnih kislin omega 3. Poleg tega je idealno tudi razmerje med maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3 (1 : 4). Nobeno drugo olje nima več maščobnih kislin omega 3 kot omega 6, in to ga dela tako edinstvenega. Z vnosom lanenega olja telesu zagotovite dve nujno potrebni maščobni kislini, ki ju človeško telo ni sposobno proizvesti samo: linolno in linolensko kislino. Laneno olje vsebuje od 50 do 60 odstotkov linolenske (omega 3) in približno 17 odstotkov linolne kisline (omega 6).

Laneno olje varuje vaše zdravje

Pri redni uporabi laneno olje deluje kot zaščitni film v želodcu in črevesni steni, zato lajša želodčno-črevesne težave: uravnava na primer odvajanje blata, zmanjšuje napihnjenost in vetrove ter pomirja zgago. Laneno olje vsebuje tudi vrsto fitoestrogenov, imenovanih lignani. Lignani delujejo kot antioksidanti, raziskave pa so pokazale, da imajo preventivne učinke pred pojavom rakavih obolenj. Uživanje lanenega olja ima številne ugodne učinke. Koža postane gladka, poveča se imunska odpornost, rane se celijo hitreje, poveča se življenjska energija, zmanjša se občutljivost za stres, izboljša se hormonsko ravnovesje, znižajo se vrednosti maščob v krvi in še bi lahko naštevali.

Razlogov zato da bi vsakodnevno uživali laneno olje kar ne zmanjka. Če ga na vašem jedilniku še, ga kupite že ob naslednjem obisku trgovine.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Arašidovo olje
Zakaj uporabiti kokosovo olje
Konopljino olje za zdravje
Je arganovo olje res čudežno?
Olivno olje
Omega 3 iz ribjega olja ali lanenega semena

Zdrave maščobe Omega 3 iz ribjega olja:

omega3 IZDELEK
Omega 3 maščobe ohranjajo zdrav kardiovaskularni sistem, znižajo raven holesterola in krvnega tlaka. Še posebej se omega 3 maščobe svetuje vsem, ki so bolj dovzetni za srčne in žilne bolezni.

vec-o-izdelku