Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Kakšen sadež je melona?

Kaksen-sadez-je-melonaPoletja še ni konec, visoke temperature so idealne za sladke melone. Melona je postala že kar stalnica poletja, saj je sadje ki nas prijetno osveži in odžeja. Le kaj je na tem sadežu, da je tako omamno dober in osvežujoč?

Poznamo več vrst melon, od tistih nekoliko bolj sladkih rumenih, do manj sladkih medenih s svetlo rumeno sredico. Melona je bogata s kalcijem, magnezijem, fosforjem, kalijem in železom, vsebuje pa tudi veliko folne kisline ter vitamin A in vitamin C. Na naše telo vpliva pozitivno, saj krepi organizem, dobro deluje na jetra, črevesje in kosti ter spodbuja tek.


Kaj pa kalorije?

Melona je zelo hranljiva, a ima vseeno razmeroma malo kalorij. Sestavljena je iz okoli 90 odstotkov vode, tako 100 gramov melone vsebuje le 25 kalorij. Prav zaradi tega jo nekateri označujejo za živilo, s katerim dopolnite dietni jedilnik, njen glikemični indeks je ravno na meji sprejemljivega. Melona vsebuje veliko vode, zato je odličen nadomestek v poletnih časih ko tekočino izgubljamo hitreje z znojenjem.

Razlika v tekočini, ki jo zaužijemo z melono in tisto iz kozarca je, da je telo iz organizma ne izloči takoj. Telo mora namreč najprej prebaviti njeno tkivno opno iz celuloze, kar lahko traja nekaj časa. Vseeno pa je treba melone uživati v zmernih količinah, saj lahko sprožijo prebavne motnje ali delujejo celo diuretično in odvajalno.

Nasvet pri nakupu

Če ne veste, katero melono izbrati, jo pred nakupom vedno povohajte. Diši prijetno po sladkem? Potem ste izbrali pravo, če pa je sladek vonj že preveč močan, če morda kar zareže v nos, to pomeni, da je melona že preveč zrela. Pri nakupu bodite pozorni tudi na trdoto in obarvanost, saj sadež še ni dovolj zrel, če je trd in neenakomerno obarvan.

Najboljša pa je seveda ohlajena in narezana na koščke.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Osvežilna poletna hrana
Koristi glukomanana
Jedilnik za hujšanje


Želite zdrav in okusen obrok? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku