Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Veste kako deluje biološka ura?

veste-kako-deluje-bioloska-uraRitem našega spanja uravnava tako imenovana biološka ura, ki se nahaja v naših možganih. Gre za skupek živčnih celic, ki ležijo v možganih blizu območij, ki nadzorujejo stanje budnosti in spanja ter blizu vidnih živcev, ki obdelujejo podatke o spremembi svetlobe. Biološka ura deluje samostojno. Veste kako nanjo vplivajo zunanji znaki – svetloba ter temperatura?

Zakaj smo zaspani?

Preko očesnega živca naša biološka ura reagira na količino svetlobe okoli nas tako, da postanemo utrujeni ko se znoči. Ta živčna struktura upravlja različne telesne reakcije, ki določajo našo budnost in preverja nastajanje hormonov, telesno temperaturo in krvni tlak. Vendar ritma spanja in budnosti ne določa le naša notranja ura, temveč tudi zunanji dejavniki, ki nam povedo, za kateri del dneva gre.

Poleg posrednega vpliva temperature na biološko uro, pa ima ta tudi neposreden vpliv na stanje budnosti. Tega občutimo vsakič ko smo pozimi blizu vira toplote, radiatorja ali toplega kamina. Vedno ko se temperatura v krajšem časovnem obdobju dvigne postanemo bolj zaspani. To je sicer neskladno z dejstvom da je idealna temperatura zraka v spalnici 18°C, vendar se temu dejstvu ne gre upirati, saj je cilj spanca da se zbudimo kar se da naspani.

Zakaj najstniki zaspijo kasneje in se zbujajo kasneje?

Vsak človek ima drugačen dnevni ritem. Glede na našo biološko uro lahko kategoriziramo jutranje in večerne tipe ljudi. Raziskave so pokazale, da se zdijo odraščajoči najstniki biološko tako sprogramirani, da zaspijo kasneje in se zbujajo kasneje. Njihov naravni dnevni ritem je zaradi hormonov premaknjen. Neupoštevanje signalov, ki nam jih pošilja naša biološka ura, lahko privede do resnih motenj spanca, saj našega telesa in duha ne moremo prisiliti, da zaspi.

To dejstvo povzroča kup težav pri parih, pri katerih se biološki uri obeh partnerjev ne ujemata. Če gresta oba istočasno v posteljo, to verjetno za enega od partnerjev ne bo ravno idealen trenutek za spanje. V nasprotnem primeru, ko odideta v posteljo ob različnem času, pa se bosta pri spanju verjetno motila.

Vsak človek bi moral prisluhniti svoji biološki uri. Ko jo poskušamo ignorirati in ostati budni kljub notranjemu urniku, se naša telesna in umska storilnost močno zmanjša.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Visok krvni tlak – kako se ga ubraniti
Preprečite vnetje mehurja na naraven način!
Razstrupljevalni zelenjavni smoothie

100% napeta mladostna koža in sijoči laseje - NutriUp Kolagen Premium:

kolagen-premium IZDELEKZagotovite svojemu telesu dovolj kolagena in tako poskrbite za lepe in sijoče lase, napeto kožo in zdrave nohte. Najboljše rezultate si zagotovite s kakovostnim, 100% hidroliziranim kolagenom visoke gostote.

vec-o-izdelkih