Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Kvalitetni pridelki na BIO vrtu

Kvalitetni-pridelki-na-BIO-vrtuNaše vrtove zadnja leta ali celo desetletja, vedno bolj zasedajo rastline, katerih semen ne moremo shranjevati. To so tako imenovani hibridi, ki se označujejo z oznako F1. Kaj pa če kupimo bio semena, ali so ta res bio, kot trdi proizvajalec?

Bio si ali nisi?

Dobri vrtnarji vložijo dolge popoldneve v svoj vrt, da bi bil ta čimbolj popoln. Toda ta popolnost je v zadnjih letih dobila tudi vizualni pridih. V tem pogledu ne gre toliko za samo kvaliteto sajene povrtnine in ostalih rastlin, ampak bolj za to, da pridelki izgledajo zdravi in kvalitetni. Tudi v trgovinah je zelenjava videti brezkompromisno popolna. Evropska Unija nam določa kvaliteto, ki jo lahko vidimo na prodajnih policah. Ta pa se na žalost nanaša zgolj na velikost, barvo ter obliko zelenjave.

Hrana je po raziskavah pristojnega slovenskega inštituta v zadnjih 30 letih izgubila približno 30% svojih hranilnih vrednosti, vitaminov in mineralov. Zanimivo se svetovni strokovni javnosti ta podatek ne zdi pretirano zaskrbljujoč in to pripisujejo moderni pridelavi hrane. Seveda predvsem na račun enormnih potreb na svetovni ravni. Zaradi omenjenega podatka ni presenetljivo, da so prehranska dopolnila postala za modernega človeka že skoraj nuja. Toda kaj bomo čez naslednjih 30 let, če se ta trend nadaljuje?

Pomembno je, da sami poskrbimo za to kakšno hrano jemo. Največ lahko naredimo na lastnem vrtu, na katerem gojimo čimbolj neoporečno zelenjavo. Z oznako BIO označujemo v zadnjih letih vse, kar naj bi bilo biološko ter neoporečno. Vendar, ali so bio semena, ki jih sadimo na našem vrtu, res bio?

Ni vse BIO kar nosi nalepko BIO

Evropska unija dovoljuje deklariranje bio semen že, če so ta pridelana na ekološko nesporen način, le v enem letu, preden se pojavijo na prodajnih policah. To pomeni, da je izvor bio semen vseeno sporen za tiste, ki so zagovorniki prave ekološke pridelave. Kako naj se potem bio vrtnar znajde v poplavi bio semen?

Bio vrt

Ker je zakonodaja za pravi bio vrt neprimerna, je najbolje, da se obrnemo stran od klasičnih semenarn. Pravi vir bio semen so pridelovalci v našem okolju, ki jim zaupamo, ali še bolje, ki jih poznamo. V zadnjih letih se je pojavilo kar nekaj društev in organizacij prijaznih ljudi, ki si delijo svoje mišljenje, izkušnje in tudi semena. Zavedanje potrebe, da potrebujemo bio vrt, je vedno večje. Poiščite branjevke, ki jim zaupate in bi vam bile pripravljene odstopiti ali prodati svoja semena. Pri tem je seveda treba biti pozoren, saj so tudi na tržnici vsi le prodajalci.
Prav tako se lahko obrnete na lokalne bio kmetije, sploh če ste pri njih že dolgoletni odjemalec. Morate razumeti, da je bio kmetija v današnjem času odličen vir zaslužka in da so se nekateri odločili za to dejavnost zgolj zaradi tega. Pomembno je, da je vir semen zanesljiv!

Semenska knjižnica

V okviru projekta Urbane brazde, se je ustanovila semenska knjižnica, kjer lahko dobite semena slovenskih avtohtonih vrst. Knjižnica deluje na principu izposoje in vračanja. Semena si izposodite, obenem pa zavežete, da boste vrnili vsaj toliko semen, ko jih boste pridelali.

Neavtohtone vrste

Res da so najboljše avtohtone vrste rastlin, vendar če si zaželite kaj drugega, tudi ni potrebno iti najprej v trgovino. Za vse neavtohtone vrste rastlih, je najbolje da se obrnete proti državam izven EU. Kar nekaj Slovencev ima sorodnike v Balkanskih državah. Te večinoma še niso tako preplavljene z različnimi hibridnimi semeni. Sploh starejši ljudje so odličen vir semen. Stare ženice so še vedno vajene, da sadijo lastna semena.

Lahko ste bio

Zahvaljujoč zavedanju današnjih vrtnarjev, raznih društev in organizacij, poznanstev bio vrtnarjev in starejše populacije vrtnarjev, se lahko obrnete stran od semenarn in ostalih trgovcev. Prejemajte in delite drugim svoje znanje, izkušnje ter tudi semena.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Do nižjega krvnega tlaka z Omega 3 maščobami iz ribjega olja:

omega3 IZDELEK
Omega 3 maščobe ohranjajo zdrav kardiovaskularni sistem, znižajo raven holesterola in krvnega tlaka. Še posebej se omega 3 maščobe svetuje vsem, ki so bolj dovzetni za srčne in žilne bolezni.

vec-o-izdelku