Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Konoplja, ta čudežna rastlina

Konoplja-ta-cudezna-rastlinaKonoplja je v današnji, zahodni družbi, znana predvsem kot psihoaktivna droga, zaradi česar so njene pozitivne, zdravilne lastnosti ostale neopažene. V nekaterih kulturah pa ima uporaba konoplje že dolgo zgodovino, saj je poznana kot pomemben vir beljakovin.

Izvor konoplje

Konoplja izhaja iz Azije, kjer je že dolgo časa nazaj našla svoje mesto v različnih namenih. Uporablja se jo predvsem v medicinske, kot tudi industrijske namene. Kmalu se je poznavanje široke uporabnosti konoplje razširilo in tako so jo kmalu začeli uporabljati ne le Kitajci, ampak tudi Indijci. V tistem času je bila Indija svetovno znana trgovska velesila, širitev konoplje pa ni bilo moč ustaviti.

Uporaba konoplje

Danes je močno razširjena uporaba konoplje v medicinske namene, čeprav je o tem zelo malo znanega. Široka uporabnost, učinkovitost in dobro ime, je konopljo uvrstila med množico dragocenih rastlin. Veliko je znanega o pozitivnem učinku konoplje na srce in ožilje, kot tudi o blaženju predmenstrualnega sindroma. Deluje tudi kot analgetik, zato konoplja pomaga tudi pri rakavih obolenjih in kot vsesplošno zdravilo za okrevanje po poškodbah.

Konoplja pozitivno učinkuje na duševno zdravje in se uporablja v zdravljenju in blaženju psihičnih ter psiho travmatskih motenj.

Zasledimo jo v dveh jedilnih oblikah, in sicer v olju in v prašku. Konopljino olje je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami:

  • Omega 6 (Linolna)
  • Omega 3 (Alfa-linolenska)
  • Gama-linolenska
  • Linolenska
  • Stearidonska kislina

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline

Od vseh olj, ima konopljino olje najboljše razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami, ki je 3:1. To razmerje je izjemno podobno idealnemu razmerju v človeškem telesu (4:1), oziroma razmerju, ki ga srečamo v prehranskih dopolnilih.

Ko z iztisnjenih konopljinih semen odteče olje, se preostanek zmelje ter posuši in tako nastane konopljin prah. Konopljin prah je bogat z beljakovinami, zato je osnova za izdelavo konopljinih proteinov. Konoplja je edini rastlinski vir beljakovin, ki vsebuje popolne beljakovine. Ker vsebuje dovolj esencialnih aminokislin, so konopljini proteini dober vir beljakovin tudi za športnike, rekreativce ter na splošno vse, ki si želijo zdrave hrane oziroma prehranskih dopolnil.

Konoplja v katerikoli jedilni obliki je znana tudi po tem da varuje imunski sistem, zato je priporočljiva kot preventivno ali kurativno prehransko dopolnilo.

V industrijski obliki je konoplja od nekdaj znana kot močna, trpežna in raztegljiva surovina. Zato so jo že v preteklosti uporabljali za vrvi, vreče in podobne izdelke, ki so morali zdržati močne obremenitve. Danes je industrijska konoplja najbolj poznana kot surovina za izdelavo bio oziroma ekoloških oblačil. Če je ekološko pridelana ter če so vsi kasnejši procesi dovolj ekološki, je izjemno prijetnega otipa in zelo trpežno oblačilo.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Konopljine proteine lahko kupite v naši spletni trgovini:

Konopljin-smoothie IZDELEKJe edini izdelek na tržišču, ki vsebuje tudi 15 vrst super hrane in je zato odličen za dobro počutje, za hujšanje, kot za vzdrževanje mišične mase. Zagotavlja zdrav vir proteinov in zmanjša delež maščob v telesu ter zagotavlja več energije.

vec-o-izdelku