Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Kaj jesti pred in po vadbi?

Kaj-jesti-pred-in-po-vadbiČe želite shujšati ali pa le vzdrževati idealno telesno težo, je pomembno, da uživate prava hranila ob pravem času. Vsak telesni napor lahko razumemo kot motnjo v telesu, pri kateri naša telesna pripravljenost upade, temu primerna pa je tudi potreba po hranilih.

Ključno vlogo pri tem igra regeneracija oziroma obnova mišic po vadbi, za katero pa potrebujemo gradbene elemente, ki se nahajajo v hrani. To so 3 sestavine: ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, ki so nujno potrebno 'gorivo' tudi pred začetkom ter med samo telesno aktivnostjo.

Pred vadbo – gorivo za pogon

Pred treningom so priporočljivi kompleksni ogljikovi hidrati (nizek glikemični indeks), saj se prebavljajo počasi in so vir energije za obdobje treninga ter primerni za vse obroke.
V to skupino spadajo škrobna živila (kaše, kosmiči, riž, polnovredne testenine, stročnice) in vlaknine, ki se ne prebavljajo in so nujne za ohranjanje zdravja.

Večji kot je del vlaknin v živilu, počasnejši je prehod sladkorjev v kri, s tem pa tudi nižje delovanje inzulina in ohranjanje optimalne ravni sladkorja v krvi.
Najprimernejši čas za zadnji obrok je uro in pol do dve uri pred treningom, vsebuje pa naj približno 50 gramov ogljikovih hidratov in 15 gramov beljakovin (povprečna teža in povprečen trening).

Po vadbi – obnova in regeneracija

Poznamo enostavne ogljikove hidrate, ki so primerni za nadomeščanje ogljikovih hidratov takoj po treningu. Čeprav naj bi bilo v vsakem obroku nekaj beljakovin, je predvsem pomembno beljakovine vnašati po treningu, ko je telo najbolj dovzetno za regeneracijo in obnovo tkiv, saj je v katabolnem stanju.

Obrok po vadbi je idealno zaužiti do 20 minut oziroma najkasneje do 45 minut po koncu treninga saj bistveno vpliva na regeneracijo, pospeši obnovo in rast mišičnega tkiva. Ustrezno načrtovan obrok namreč zapolni izpraznjene glikogenske zaloge in zaloge aminokislin za ohranitev oziroma obnovo mišičnega tkiva.

Idealna strategija prehranskega okrevanja nespecifična za katerikoli šport je obrok ali tekoči prehranski dodatek, ki vsebuje ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom in kakovostne beljakovine v razmerju 1 : 4, kar je od 10 do 20 odstotkov dnevnega kaloričnega vnosa teh dveh makrohranil.
Upoštevanje vašega telesa, ki potrebuje ta hranila za mišično delo in regeneracijo bo izboljšalo rezultate vaše vadbe in pospešilo regeneracijo.

Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Želite zdrav in okusen obrok? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku