Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Zakaj je sladkor strup za telo?

zakaj-je-sladkor-strup-zateČeprav sladkor ni priznan kot sredstvo, ki povzroča odvisnost, pa vemo, da se število odvisnikov od njega močno približuje številu prebivalstva v razvitem svetu. Bolj kot si tega ne priznamo (tipično za odvisnike), bolj posegamo po sladkem. Industrija si veselo mane roke, mi pa trpimo pod težo kilogramov in bolezni, ki si jih z uživanjem sladkega naložimo sami.

Kje vse tiči v sladkorju?

Ste vedeli, da povprečen Evropejec na dan v povprečju zaužije čez trideset žličk sladkorja? Preden vam postane slabo, ko jih v mislih zlagate na kup in nejeverno zmajujete z glavo, pomislite, kje vse se sladkor nahaja, da je dnevna bilanca takšna kakršna je. Odgovora na to vprašanje večina zagotovo ne pozna.

S tem pa je ukana proizvajalcev, ki beli strup spretno zapakirajo pod kup drobno natisnjenih in povprečnemu človeku povsem nejasnih imen (koruzni sirup, glukozni sirup, fruktoza, laktoza, dekstroza, maltoza, različna umetna sladila) dosežena.

Sladkor je danes prisoten skoraj v vseh izdelkih na prodajnih policah, tako tudi, denimo, v kruhu, solatnih prelivih, čipsu (prav ste prebrali, če mu ne bi bil dodan sladkor, ga zaradi ogromne količine soli nihče ne bi hotel niti poskusiti), klobasah, juhah, kislih kumaricah ter v vseh pripravljenih jedeh.

Zakaj je sladkor tako zelo škodljiv?

Beli sladkor povzroča celo vrsto telesnih in duševnih motenj. Klinična študija, ki so jo opravili na adolescentih, je pokazala, da tisti, ki imajo v prehrani visok delež sladkorja, pogosto kažejo oblike obnašanja, kot so: razdražljivost, hitre spremembe razpoloženja, nestrpnost, utrujenost, potrtost, nespečnost in bolečine v trebuhu.

Mozolji in ogrci, krvavenje iz dlesni, pogosti prehladi, glavoboli in migrene, sladkorna bolezen, depresija, astma, alergije, razjeda želodca, menstrualne težave, krči in podobno se ob opustitvi uživanja rafiniranega sladkorja in izdelkov, ki ga vsebujejo, lahko omilijo ali celo povsem izginejo.

Raziskava, opravljena na 100 ženskah, je pokazala, da je uživanje sladkorja, mlečnih izdelkov in umetnih sladil povezano s pojavom Candida vulvovaginitis. Po uvedbi prehrane, ki je izločila vse navedena živila, so pri 90 odstotkih pacientk simptomi te glivične okužbe izginili.

Naval energije in težave

Preprosti sladkorji imajo visok glikemični indeks in se hipoma vsrkajo v kri, kar vzbudi občutek navala energije, obenem pa kri postane prekisla. Slinavka mora izločati več inzulina, da odstrani presežek sladkorja v krvi. Uživanje večjih količin sladkorja slinavko sili k večji reakciji, posledica tega pa je občutek brezvoljnosti in potrtosti. Verjetno se spomnite, kako ste se počutili po začetnem navalu energije ter kasneje ko ste se počutili, kot bi vam potonile vse ladje.

Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Želite zdrav in okusen obrok? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku