Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Šparglji za zdravje in spolno moč

sparglji-za-zdravje-in-spolno-mocEna prvih vrst pomladne zelenjave že od nekdaj velja za rastlino z izrednimi zdravilnimi učinkovinami, poleg tega pa pri moških dokazano izboljšuje tudi spolno moč. Poznate koristi špargljev?

Svoj zdravilni sloves so špraglji dobili, še preden so jih ljudje začeli ceniti kot delikateso. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak.

Znani so predvsem kot odličen diuretik, zaradi česar šparglje velikokrat priporočajo za zbijanje temperature in za odvajanje vode iz telesa. Blagodejno vplivajo na vse ledvične in sečne tegobe, čistijo kri, krepijo imunski sistem, odpravljajo težave sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja. Šparglji pa pripomorejo tudi k znižanju krvnega tlaka in holesterola.

Šparglji v kuhinji

Pred začetkom kuhanja jih moramo olupiti, očistiti in jim odstraniti oleseneli del, ki se nadaljuje od mesta, kjer se steblo šparglja noče več krhko odlomiti. Šparglje navpično, tako da se brstičke na vrhu le popari, kuhamo od 10 do 20 minut, odvisno od vrste in debeline (zeleni šparglji se kuhajo nekoliko manj). Vodi lahko dodamo še rezino limone.

Učinkovine v špargljih

Učinkovina v špargljih je asparagin, ki se nahaja le v rastlinskih kalčkih. Več učinkovine je v belih kot zelenih špargljih. Asparagin poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Znani so predvsem po svojem diuretičnem učinku – pospešujejo odvajanje vode, še nekaj ur po uživanju špargljev pa ima urin izrazito močan in značilen vonj. Šparglji imajo le približno 40 kcal na 100 g, ne vsebujejo maščob in holesterola, zato so idealno spomladansko živilo, ki poskrbi za temeljito čiščenje organizma.

Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Brusnice 5000mg za manj urinarnih težav:

Busnice-preprečujejo-vnetje-mehurja IZDELEKOb rednem uživanju brusnice preprečujejo vnetje mehurja in zagotavljajo zdrav urinarni trakt. Bogati antioksidanti v brusnicah pa vas pomladijo, saj imajo zavidljiv anti-aging učinek.

vec-o-izdelku