Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Eko in bio oblačila

Ekoloska-in-bio-oblacilaVeliko pozornosti namenjamo izvoru in kvaliteti hrane, skoraj nikoli pa se ne vprašamo od kje izvirajo naša oblačila. Ali ni to ravno tako pomembno, saj navsezadnje oblačila nosimo na svoji koži cel dan, večina pa tudi ponoči. In ne pozabimo, naša posteljnina je navadno bombažna. Se kdaj vprašate od kod ta bombaž izvira?

Pot od bombažnega polja, do našega oblačila je precej dolga. Na to temo je bila napisana knjiga, ki opisuje pot majice, ki je prepotovala vse celine, preden je končno pristala na prodajnih policah. Prvi korak v eko pridelavi bombaža se začne že pri samem semenu. Tu bio semena na polju posadijo, kjer zraste v očesu prijetna rastlina, ki obrodi surovino za večino naših oblačil.

Zakaj eko in bio oblačila?

Že v fazi pridelave bombaža pa se pokažejo ogromne razlike med gojenjem industrijskega bombaža in eko bombaža. Kupci eko oblačil našemu planetu podarijo veliko darilo:

  • Eko bombaž potrebuje za rast manj vode kot industrijski bombaž
  • Za gojenje eko bombaža se ne uporablja pesticidov, herbicidov ter ostalih kemikalij
  • Zavedni kupci eko oblačil širijo svoje zavedanje, prenašajo svoje znanje in s tem eko zavest na druge

Poleg manjšega onesnaževanja zraka in vodnih virov, pa uporaba eko oblačil prijetno vpliva tudi na uporabnika. Oblačila iz ekološko pridelanega bombaža ne vsebujejo vseh nevarnih kemikalij, ki se obdržijo v surovini še dolgo po tem ko jih nosimo.

Če je oblačilo resnično eko, je obdelava eko tudi v kasnejših procesih in ne le v času pridelave bombaža. Po pridelavi bombaža namreč sledi še beljenje, barvanje in morebitni ostali postopki, ki privedejo do končne oblike in barve oblačila. Zakonodaja na žalost tudi tu ni pisana na kožo potrošnikom, ampak ponovno industriji.

Oznaki eko in bio

Zakonodaja omogoča označevanja eko in bio za vsa oblačila, ki so narejena z ekološko pridelane surovine. Postopka beljenja in barvanja sta v tem primeru lahko oporečna, označevanje eko in bio pa brez zadržkov dovoljeno.

Ravno zaradi tega je potrebno razpoznavanje blagovnih znamk. Poiskati je potrebno blagovne znamke, za katere lahko ugotovimo, da skrbijo za svoje stranke in so resnično eko. Priporočamo regionalne proizvajalce in blagovne znamke, saj pri teh navadno lažje ugotovimo kako so oblačila prišla od polja do prodajne police.

Poskrbimo sami za zdravo okolje z nakupom eko oblačil, da pod našimi nogami ostane bio planet. Poiščimo kvalitetne eko in bio trgovine ter kupujmo naravna oblačila.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

100% hidroliziran kalogen visoke gostote NutriUp Kolagen Premium:

kolagen-premium IZDELEKZagotovite svojemu telesu dovolj kolagena in tako poskrbite za lepe in sijoče lase, napeto kožo in zdrave nohte. Najboljše rezultate si zagotovite s kakovostnim, 100% hidroliziranim kolagenom visoke gostote.

vec-o-izdelkih