Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Se zastrupljate z ogljikovimi hidrati?

Se-zastrupljate-z-ogljikovimi-hidratiAli sploh veste, kaj so ogljikovi hidrati in zakaj jih je tako težko odstraniti iz prehrane? Ogljikovi hidrati predstavljajo gorivo našemu telesu, žal pa tudi močne presežke goriva.

Energija se po zaužitju hrane, bogate z enostavnimi ogljikovimi hidrati, zelo hitro dvigne, vendar pa zaradi povečanega izločanja inzulina tudi hitro pade. Ta padec močno občutimo, zato v želji po dvigu energije spet posežemo po hrani.

V naši prehrani naj bi prevladovali kompleksni ogljikovi hidrati, od enostavnih pa predvsem ogljikovi hidrati, ki so v sadju.
Problem pri veliki večini je ta, da pojedo preveč enostavnih ogljikovih hidratov, le to pa vodi v zasvojenost katere rezultat so zaloge energije v obliki maščobnih zalog v telesu.
Ravno ti ogljikovi hidrati predstavljajo največji problem tistih ki želijo shujšati ter oblikovati svojo postavo. Pa vendar, ali ste se kdaj vprašali, zakaj se v sedanjem času poje toliko OH?

Zakaj Eskimi niso debeli in zakaj ne poznajo sodobnih bolezni, kot jih poznamo pri nas?
Zato, ker je za njihovo telo gorivo maščoba in ne ogljikovi hidrati. Jedo zelo mastno hrano, ki je bogata z omega 3 maščobnimi kislinami.
Dejansko se prehranjujejo tako, kot bi bilo priporočljivo za vse, saj telo za energijo izkorišča energijo iz maščobe in ne in ogljikovih hidratov.
Tako tudi ne poznajo vmesnih malic, imajo 2-3 obroke bogate z beljakovinami in maščobami.

Kateri so znaki zasvojenosti?
  • Po obilnem obroku občutite izjemno lenobnost, utrujenost in zaspanost
  • Že dlje časa vsak dan jeste sladice in slane prigrizke
  • Na stres, utrujenost ali zdolgočasenost se odzovete z željo po hrani
  • Kmalu po obroku začutite neustavljivo slo po prigrizkih in po tem, da bi pojedli kaj sladkega
  • Redno ste lačni ali utrujeni že v dopoldanskem času, četudi zjutraj pojeste polnovreden zajtrk
  • Nagnjeni ste k temu, da se zelo hitro zredite oziroma spet pridobite kilograme, ki ste jih s hujšanjem izgubili
  • Približno dve uri po obroku se vam občasno pojavijo znaki, kot so: šibkost, tresenje rok, razbijanje srca, glavobol in pomanjkanje koncentracije

Svetujemo vam, da se čim bolj izogibate predelani hrani ter enostavnim ogljikovim hidratom. Namesto, da si za prilogo naredite riž, krompir, si raje popecite zelenjavo.
Verjemite, ko se enkrat rešite odvisnosti od ogljikovih hidratov, dobi zelenjava ogromen pomen ter res odličen okus. Drugače pa eksperimentirajte, tudi malo bolj mastno je lahko zdravo.

Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Posladkajte se s čokolado brez slabe vesti! Poiskusite slasten čokoladen beljakovinski napitek Whey Protein Premium:
whey protein premium IZDELEK
Če želite obrok, ki je bogat z beljakovinami s slastnim čokoladnim okusom, izberite Whey Protein Premium. Lahko ga uporabite kot samostojen obrok ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku