Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Smo ljudje pozabili da smo lovci in nabiralci?

smo-ljudje-pozabili-da-smo-lovci-in-nabiralciČlovek bi težko preživel, če ne bi vedel kaj jesti. Mati narava je odlično poskrbela za ta proces. Kot lovec in nabiralec se je človek naučil, da hrana rastlinskega izvora ni dostopna vse leto in mu tudi ne daje potrebne energije, ki jo potrebuje za obstanek. Človeška vrsta že od nekdaj živi ob mesu ter maščobi, pa vseeno, zakaj je v sedanjem času na to kar malo pozabila?

Industrija ter kmetijstvo in s tem dobiček so glavni razlog, da ljudje verjamejo, da so maščobe škodljive, da je holesterol (zaužit holesterol!) škodljiv. Pa vendar so se končno tudi na tem področju začele spremembe, ki so podprte tudi z znanstvenimi študijami -  da telo potrebujemo maščobe za svoj obstoj.

Gradbeni material človeškega telesa

Hrana živalskega izvora (beljakovine in maščobe) dajejo človeku gradbeni material. V rastlinski hrani vseh potrebnih hranil, ki jih telo potrebuje ni. Človeško telo potrebuje glukozo, katere ni potrebno vnašati v telo od zunaj, saj jo je telo samo sposobno ustvariti ravno toliko kot je potrebuje.

Dejstvo je, da v telo NI POTREBNO vnesti niti 1g sladkorja, zato da bi preživelo.
Poznamo 3 načine, kako telo pridobi energijo:
  • Glukoza vnesena v telo preko zunanjega vpliva skozi ogljikove hidrate
  • Maščoba, tako tista iz hrane kot tista iz maščobnih zalog
  • Ketoni, ki nastanejo pri presnovi maščob

Ogljikovi hidrati dajo turbo energijo, ki pa se vedno znova nalaga v maščobne zaloge, saj ogljikovi hidrati zahtevajo še več ogljikovih hidratov. V današnjem svetu je velika večina odvisna od hrane polne ogljikovih hidratov.

V časih, ko na voljo ni bilo na voljo toliko hrane, kot jo je sedaj, je človek poleti in jeseni užival korenasto zelenjavo, gozdne sadeže in druge plodove da si je zagotovil potrebno energijo. Ta hrana je izzvala izločanje inzulina, ki je nakopičila maščobne zaloge, ki so bile potrebne za zimski čas, ko hrane ni bilo v takšnem obilju.

Se vam zdi znano - tudi medved ima isti princip. Pozno poleti in jeseni preden se odpravi v brlog poje ogromne količine gozdnega sadja da si nabere maščobne rezerve s katerimi bo preživel zimo.

Kaj pa sedaj?

V današnjem času ni pomanjkanja hrane. Imamo je več kot dovolj v vsakem letnem času. Naravni proces, ko si telo dela zalogo za zimski čas je tako prisoten skozi vse leto, saj v telo ves čas vnašamo ogljikove hidrate in tako telesu nikoli ne damo možnosti, da bi kuril lastno maščobo. Zima ki bi pokurila maščobne rezerve tako pri človeku sedaj nikoli ne pride.

Žitarice - nova hrana, ki je bogata s škrobom je prisotna šele 5000-10.000 let, kar je zelo kratek čas v zgodovini človeštva. Industrijska hrana polna obdelave ter s sladkorjem je v večjem obsegu prisotna šele od 20. stoletja. Vsako živo bitje ve, kaj jesti zato da bo preživelo, toda človeška vrsta je to očitno pozabila.

Čas je, da se začne ljudi ozaveščati o pomembnosti maščob v prehrani, da so maščobe tiste, ki gradijo človeško telo in če jih je v prehrani premalo se pokažejo odlične priložnosti za vse današnje bolezni. Hrana je namreč v današnjem času glavni krivec vseh sodobnih bolezni.

Facebook Google+

Vpiši email naslov ...
Izgubite svoje kilograme enostavneje in hitreje z NutriUp Glukomananom:

Glucomannan IZDELEK
Glukomanan je prehransko dopolnilo za hujšanje, katerega učinke je potrdila tudi EFSA. Vpliva na občutek sitosti, ki traja in zaviranje apetita.

vec-o-izdelku