Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Super hrana Mangosteen

MangosteenEksotično super sadje Mangosteen je res nekronan vladar sadja. Ste vedeli, da mu pripisujejo izjemno zdravilno moč, saj naj bi pomagal pri kar 44 različnih zdravstvenih težavah?
Gre zgolj za še ena obljubo trgovcev, ki prodajajo prehransko dopolnilo mangosteen, ali je ta super hrana res tako super?

Izjemno cenjeno sadje v celotni Aziji

Tropski sadež raste na zimzelenem drevesu Garcinia mangostana, ki izvira iz Malezije. Danes pa raste tudi v preostali južni in jugovzhodni Aziji ter Braziliji. Drevo prve plodove obrodi šele po desetih letih, vendar še to zelo težko, če je bilo drevo nasajeno in ni zrastlo samo. Zaradi tega je sadež mangosteen zelo drag in cenjen.

Mangosteen poznajo že stoletja po skoraj celotni Aziji, saj ima že od nekdaj zelo pomembno vlogo v tradicionalni medicini. Sam Buda naj bi ta sadež, le malo večji od jabolka, podaril človeštvu, ko ga je poizkusil in ugotovil kako vpliva na človeško telo.

Bogata sestava sadja mangosteen

Razlog za dolg seznam zdravstvenih težav, pri katerih mangosteen pomaga se skriva kje drugje kot v samem sadežu, še posebej v lupini. Za vinsko rdečo skorjo se skriva nebeško bel sadež, ki vsebuje vitamin C, vitamine skupine B, kalcij, železo, fosfor in kalij. Bogat je tudi s kopico biološko aktivnih snovi:

Bioflavonoidi - V manjših količinah ob sami prebavi povišujejo nivo sečne kisline. Pri procesu se sproščajo encimi, ki uničujejo mutirane in rakave celice.

Katehini - Antioksidant, ki ga je moč najti v zelenem in belem čaju, kakavovcu in grozdju.

Proantocianidi - Biološko aktivna snov, ki ima tudi široko farmakološko uporabo in povečuje znotraj celično koncentracijo vitamina C. Zmanjšuje količino oksidantov in prostih radikalov ter zavira razpad kolagena.

Stilbeni - Široko uporabljen antioksidant, ki ga najdemo tudi v grozdju. Zatira glivične okužbe, deluje protivnetno, preprečuje nastanek in širjenje raka ter ohranja zdravje srčno žilnega sistema.

Kinoni - Biološko aktivna snov z močnim antibakterijskim delovanjem.

Ksantoni - Biološko aktivni rastlinski fenoli, ki so visoko koncentrirani antioksidanti in protivnetne snovi. Mangosteen vsebuje več kot 40 ksantonov, kar je daleč največ med vsemi poznanimi rastlinami. Ksantoni so zdravilo za 44 različnih zdravstvenih težav in zato je mangosteen zagotovo super hrana.

Za vsako bolezen mangosteen raste

Čudežne sestavine sadeža mangosteen so raziskovali že različni znanstveniki. Raziskovalca J. Frederic Templeman, in Dr. Robert C. Stone, sta oba sestavila dolga seznama težav in bolezni, ki jih lahko zdravimo z mangosteenom. Oba sta prepričana, da se bo seznam težav, ki jih lahko zdravimo s super hrano mangosteen, v prihodnosti še razširil.

Super hrana mangosteen nam daje energijo in vitalnost, izboljšuje kri in imunski sistem, telo pa se tako lažje bori proti vsem boleznim, okužbam in alergijam. Kot odličen antioksidant zmanjšuje možnost, da bi dobili raka. Ker pa super hrana mangosteen deluje tudi protivnetno lahko pomaga pri preprečevanju bolezni srčno žilnega sistema. Je tudi blag antidepresiv in analgetik ter tako pomaga pri premagovanju stresa.

Mangosteen je darilo tudi za sladkorne bolnike, saj povečuje senzibilnost receptorjev za inzulin, potreba po inzulinu pa je zato manjša.
Super hrana mangosteen je priporočljiv za hujšanje ter za vse, ki želijo rezultate svoje diete izboljšati s pomočjo narave. Seznam se nadaljuje, ljudi, ki bi jim super hrano mangosteen priporočili pa je izjemno veliko.

Mangosteen za vse nas

Moč super hrane mangosteen se skriva v sadežu in predvsem v njegovi lupini. Zato je mangosteen nujno potrebno zaužiti v celoti. Uživamo ga svežega, njegovo lupino pa posušimo in naribamo ter kot prah dodajamo v prehrano ali spijemo z vodo. Lahko ga uživamo tudi v obliki prehranskega dopolnila, vendar moramo paziti na kvaliteto prehranskega dopolnila, saj cenejši proizvodi ne vsebujejo lupine mangosteena.

Pri uporabi super hrane mangosteen moramo upoštevati, da prevelike količine vsebovanih biološko aktivnih snovi lahko dosežejo obratni učinek od pričakovanega. Zaradi tega odsvetujemo uživanje mangosteena v kakršnikoli drugačni obliki kot v obliki super hrane oziroma prehranskega dopolnila. Vsem, ki imajo možnost uporabe prahu iz lupine mangosteena, pa priporočamo previdnost.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

100% hidroliziran kalogen visoke gostote NutriUp Kolagen Premium:

kolagen-premium IZDELEKZagotovite svojemu telesu dovolj kolagena in tako poskrbite za lepe in sijoče lase, napeto kožo in zdrave nohte. Najboljše rezultate si zagotovite s kakovostnim, 100% hidroliziranim kolagenom visoke gostote.

vec-o-izdelkih