Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Sladkorna bolezen in zdrava prehrana

Sladkorna-bolezen-in-zdrava-prehrana 1Pravijo, da je sladkorna bolezen bolezen sodobnega časa in to bo kar držalo. Sladkorna bolezen tipa 1 je neozdravljiva, kljub temu pa lahko naredimo veliko, da je naše življenje kvalitetno. Sladkorna bolezen tipa 2 pa je pogojno ozdravljiva, glavno je, da se jo da preprečiti, če le vemo kako. Prehranske navade sladkornih bolnikov, pa morajo biti sila podobne zdravemu prehranjevanju posameznikov.

Sladkorna bolezen nam spremeni življenje

Življenje družine s sladkornim bolnikom in sploh osebi s sladkorno boleznijo, se življenje po postavljeni diagnozi močno spremeni. Pri otrocih dolgo poležavanje v postelji, brezskrbno igranje s prijatelji in uživanje sladkarij zamenja zgodnje vstajanje, zbadanje in merjene krvnega sladkorja, injekcije insulina in zdrava prehrana.
Tako sladkorna bolezen tipa 1, kot sladkorna bolezen tipa 2 imata enake značilne znake: pogosto uriniranje, močna žeja, hujšanje brez razloga, utrujenost in poslabšanje vida. Lahko pa nastopi tudi nezavest, ki pa je brez zdravniške pomoči lahko usodna.

Sladkorna bolezen dveh tipov

Kot omenjeno, poznamo dva tipa sladkorne bolezni:

Sladkorna bolezen tipa 1, za katero obolevajo predvsem otroci in mladostniki. Vzrok za nastanek sladkorne bolezni tipa 1 je prizadetost trebušne slinavke, žleze, ki izloča insulin oziroma inzulin. Že od samega začetka jo moramo zdraviti z injekcijami insulina.

Sladkorna bolezen tipa 2 pa običajno prizadene odrasle in starejše ljudi. Gre za lažjo obliko sladkorne bolezni, ki jo je na začetku mogoče zdraviti z ustrezno prehrano in zdravili, šele kasneje, če je potrebno, pa z insulinom. Vzrok za nastanek sladkorne bolezni tega tipa pa je predvsem prekomerna telesna teža in dedna nagnjenost.

Kvaliteten dan tudi za sladkorne bolnike

Sladkorni bolnik mora zelo paziti na prehrano. Poseben poudarek je seveda na urejeni prehrani. Režim prehranjevanja osebe, ki ga je prizadela sladkorna bolezen:

  • obroki so enakomerno porazdeljeni čez dan - vsaj 5 obrokov dnevno
  • jutranji obrok se lahko zaužije pol ure po vbrizganju insulina
  • noben obrok ne sme biti izpuščen ne glede na to ali je doma, v šoli, v službi, na izletu,...
  • prehrana bogata z ogljikovimi hidrati, ki imajo visok glikemični indeks se odsvetuje
Bistvena razlika prehrane diabetika in zdravega človeka je, da zdrav človek posamezni obrok brez škode kdaj opusti, oseba, ki jo je prizadela sladkorna bolezen, pa tega ne sme in ne more. Ker sladkorna bolezen vpliva na prebavo ogljikovih hidratov, oziroma na zmožnost prebave ogljikovih hidratov je za sladkorne bolnike posebej pomembno, da uživajo zdravo hrano.
Zdravo hrano, ki ne vsebuje veliko bele moke, slaščic, sladkorja in ostalih jedi z veliko količino ogljikovih hidratov. Zato je za sladkorne bolnike primerna nizko hidratna dieta, saj ta vsebuje več beljakovin in maščob, ogljikovi hidrati, ki so prisotni v dieti pa imajo nizek glikemični indeks.

Sladkorna-bolezen-in-zdrava-prehrana 2


Ker ne smejo izpuščati obrokov in je včasih to težko izvedljivo, obroke lahko nadomeščajo prehranska dopolnila bogata z beljakovinami. Zdrave maščobe se lahko vnaša z omega 3, saj te zmanjšujejo možnost srčno žilnih bolezni. S pomočjo prehranskih dopolnil lahko tudi znižujemo koncentracijo glukoze v krvi, kar je še posebej pomembno za vse, ki jih je prizadela sladkorna bolezen.

Priporočena prehranska dopolnila so goji jagode in seveda tudi gozdne jagode. Za vse sladkorne bolnike, ki so podvrženi tudi srčnim boleznim, se priporoča hrana, ki je bogata z antioksidanti. Antioksidante, ki jih telo potrebuje, vsebujejo prehranska dopolnila z multivitamini ter losos, rjavi riž, oreščki, mleko in jajca.

Ker je sladkorna bolezen resno obolenje se seveda obolelim priporoča redne preglede in posvetovanja z zdravnikom. Za vse spremembe, ki se pojavijo v življenjskem slogu, prehrani ali stanju sladkorne bolezni je potrebno posvetovanje z zdravnikom.

Za insulin ni nadomestila

Kot že omenjeno, se sladkorna bolezen zdravi z injekcijami insulina. Klasične injekcije so zamenjali svinčniki, omogočeno pa je tudi zdravljenje z insulinsko črpalko. Število obolelih, ki uporabljajo insulinsko črpalko po vsem svetu močno narašča, saj ima insulinska črpalka veliko prednosti: manj zbadanja, manj pogosta hipoglikemija in hiperglikemija, boljši nadzor nad krvnim sladkorjem, več aktivnosti,...

Nevarno stanje sladkorne bolezni oziroma sladkornega bolnika je hipoglikemija, nizek krvni sladkor, ki potrebuje takojšno ukrepanje. Znaki, ki nas opozarjajo na to so: znojna, bleda in hladna koža, spremembe vedenja, slabost in tresenje. Takrat je dobro, da popije sladko tekočino ali zaužije katerekoli druge ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom.  

Sladkorna bolezen ni redkost

V Sloveniji je sladkorne bolezni obeh tipov razmeroma veliko, saj je obolelih že okrog 120.000. Vsako leto za sladkorno boleznijo tipa 1, na novo zboli okrog 60 otrok in mladostnikov. Tako se za vedno zavežejo bolezni, ki je za zdaj neozdravljiva in človeka spremlja celo življenje.
Z njo se življenje, oziroma vsakodnevni ritem popolnoma spremeni. Pogostost sladkorne bolezni pa zelo narašča. Sladkorna bolezen prizadene tudi živali, znaki pa so enaki kot pri človeku. Sladkorna bolezen ni nalezljiva in ni možnosti prenašanja bolezni z okužbo.

Diabetiki lahko živijo enako dolgo, kot ostali ljudje. Dobro je, da vsak posameznik, ki se z boleznijo še ni srečal, ve vsaj nekaj o sladkorni bolezni. Zato, da lahko sladkorni bolnik računa na njegovo pomoč ter da se ob njem počuti varno in brezskrbno. Z malo prilagajanja je mogoče živeti z njo, z nekaj znanja in zdravim življenjskim slogom, pa sladkorna bolezen ne vpliva na kvaliteto življenja.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Želite zdrav in okusen obrok z nizkim GI? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.

vec-o-izdelku