Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Dieta pri celiakiji je dieta brez glutena

Dieta-pri-celiakiji-je-dieta-brez-glutenaCeliakija je sistemska bolezen, pri kateri uživanje beljakovinskih sestavin nekaterih žitaric (gluten) povzroči spremembe na tankem črevesu. Glede na to, da je hrana, ki vsebuje gluten težje prebavljiva, je dieta brez glutena priporočljiva prav za vse.

Je celiakija dedna?

Celiakija je dedna bolezen, ki se v Sloveniji pojavlja pri eni osebi na 550. Lahko se pojavi v katerikoli starosti, največkrat pa je diagnosticirana prav pri otrocih. Običajno se celiakijo odkrije pri dojenčkih med šestim mesecem ter letom in pol starosti, kar se sklada s časom, ko se začnejo prehranjevati z žitno hrano. Bolezen pa lahko dokažemo z biopsijo tankega črevesa pri zdravniku specialistu.

Najpogostejši simptomi in znaki celiakije so:

  • napihnjen trebuh
  • obilni vetrovi
  • driska
  • nizka teža in prekomerno hujšanje
  • pomanjkanje apetita
  • bled kožni ten
  • razdražljivost
  • znaki pomanjkanja vitaminov

Značilnost bolnikov, ki jih prizadene celiakija, je tudi pogostejše obolevanje za nekaterimi ostalimi imunskimi boleznimi.

Kaj je celiakija?

Kot že omenjeno, celiakija prizadene tanko črevo, saj se v tem predelu začnejo kopičiti limfociti. Takšno črevo je nezmožno prebaviti gluten, posledično pa pride do malabsorpcije. Ker se eno ali več hranilnih snovi ne absorbira, se to običajno kaže s pogostejšim odvajanjem mehkega blata.

Zmanjšana absorpcija hranilnih snovi prav tako povzroča počasen razvoj in zmanjšano odpornost. Gluten in njegova sestavina L-gliadin delujeta pri celiakiji toksično na enterocite. Zaradi povečanega števila mononuklearnih vnetnic se črevesna sluznica morfološko in funkcionalno spremeni.

Vsi oboleli za celiakijo so se zato primorani držati diete brez glutena. Tri do šest mesečno zdravljenje z dieto brez glutena pa odpravi črevesne spremembe pri kar 85% bolnikov s celiakijo. Seveda pa se zdravljenje s tem ne zaključi, saj govorimo o kronični bolezni. To pomeni, da se mora oseba, ki je zbolela za celiakijo, držati diete brez glutena celo življenje.

Kaj jesti na dieti brez glutena

Gluten najdemo v pšenici, rži, ječmenu in ovsu. Edino zdravljenje je stroga dieta brez glutena, kar pa ni tako preprosto, kot se sliši. Pšenica, naprimer, je sestavina, ki se nahaja v večini hrane, ki jo uživamo vsakodnevno. To so kruh, testenine, piškoti, pica, mešanice začimb, hrana v restavracijah in se marsikje drugje.

Vse omenjeno pa se z malo truda da nadomestiti. Običajni pšenični kruh se lahko nadomesti s kruhom iz moke brez glutena. Iz moke brez glutena pa se da pripraviti tudi testenine, piškote in seveda vse jedi, katerih sestavina je moka. V jedilniku pa so dovoljeni koruza, riž, ajda, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso in ribe.

Prihaja čas sadja in zelenjave iz katerih si lahko pripravimo sadne sokove in okusne solate. Recepte za zdrave in okusne jedi brez glutena, pa najdete tudi med recepti na portalu Planet Diet.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Odličen vir beljakovin brez glutena so konopljini proteini:

Konopljin-smoothie IZDELEKJe edini izdelek na tržišču, ki vsebuje tudi 15 vrst super hrane in je zato odličen za dobro počutje, za hujšanje, kot za vzdrževanje mišične mase. Zagotavlja zdrav vir proteinov brez glutena in zmanjša delež maščob v telesu ter zagotavlja več energije.

vec-o-izdelku