Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Kombuča, čudežna goba

Kombuca-cudezna-gobaKombuči pripisujejo najrazličnejše pozitivne učinke, ki jih ima na človeško telo. Sama goba izhaja z Daljnega vzhoda, kjer so iz nje pripravljali Božji čaj. Za ta čaj so verjeli, da ima posebne moči in omogoča večno življenje. To seveda ni res, ima pa kombuča goba vseeno poživljajoč, razstrupljevalni in zdravilni učinek.

Kaj je kombuča

Kombuča so kvasovke ter ocetna kislina, ki jo proizvajajo bakterije. Kultura ima značilno okroglo obliko, ki jo dobi po kozarcu v katerem raste in od tod pride razlog, zakaj ji nekateri rečejo goba. S kombuča gobo v nekaj dnevnem postopku pripravimo pijačo, ki naj bi imela zdravilne učinke za telo.

Kako pripravite kombučin čaj

V posodi zavremo 1-2 litra vode, v katero dodamo 150-300g belega sladkorja in nekaj žlic zelenega ali črnega čaja. Ko vsebino dovolj premešamo, da se sladkor raztopi, pustimo stati še 10 minut, da čaj razvije polno aromo. Tako kuhan čaj prelijemo v stekleno posodo in razredčimo s še enkrat tolikšno količino vode. Kozarec pokrijemo z gazo ali podobno prepustno krpo, da preprečimo zunanjo kontaminacijo.

Nato pustimo stati od tedna do 14 dni, da tekočina razvije značilen, rahlo kisel okus. Tekočino, razen usedlin, nato pretočimo v steklenice ali plastenke, kjer naj stoji vsaj še dva tedna, nato pa je pijača pripravljena za uživanje. V steklenem kozarcu se je v tem času razvila nova kombuča goba, ki jo lahko uporabimo v drugem kozarcu ali pa jo podarimo prijatelju. Seveda pa imajo ljudje navadno različne metode priprave, ki se razlikujejo od časov fermentacije, vrste čaja in količine sladkorja.

Učinki kombuče

Po pričevanjih, naj bi ljudje uporabljali kombučin čaj predvsem za poživljanje telesa in duha. Za to trditvijo se skriva vrsta različnih stanj in težav, ki jih ljudje lajšajo s to izjemno, nizko alkoholno pijačo (0,5% alkohola). Največ ljudi jo uporablja za diete med hujšanjem. Poročajo tudi o zdravljenju depresij, hitrejšem okrevanju po bolezni, razstrupljanje, ureditvi prebavnih težav in podobno.
Kot nekateri poročajo o uspešnosti doseganja ciljev, naj opozorimo na možnost pojava stranskih neželenih učinkov.

Zakaj tako različni učinki kombuče

Seveda je moč doseči nekatere pozitivne učinke, vendar se pri nekaterih pojavljajo tudi težave. Daleč največ težav se pojavlja zaradi nejasnih navodil, neprimernega doziranja in izredno različne kvalitete »končnega izdelka«, ter seveda doziranja. Kombuča, ki jo dobimo ni nujno primerne kvalitete, sploh če je že bila kdaj v kontaminiranem okolju, ali če je bil neprimeren njen transport.

Gojenje in priprava napitka je vedno različna, ravno tako kot okolje v katerem ljudje napitek pripravljajo. Če s pitjem čaja pretiravamo, lahko kislost kombuča čaja vpliva na proizvajanje želodčne kisline in s tem na nižanje pH v prebavnem traktu. Možne so tudi poškodbe jeter, vnetje mišic, alergije...

Niste popolnoma prepričani če bi poskusili kombučo?

S tem ko poudarjamo pozitivne učinke na človeško telo, ki naj bi jih kombuča imela, prikazujemo tudi morebitne negativne stranske učinke. Dovolj je, če gojenje in pripravo pijače vzamete dovolj resno, si pred tem preberete vse informacije, ki so na voljo ter postopate previdno. Priporočamo pa vam, da morda premislite o zamenjavi kombuča čaja z bolj kontroliranimi izdelki. V naravi je mnogo rastlin s plodovi, ki imajo enako pozitivne učinke. Na tržišču pa najdemo prehranska dopolnila in super hrano, katerih proizvodnja je mnogo bolj kontrolirana, pozitivni učinki pa dokazljivi in merljivi.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Zdrave maščobe Omega 3 iz ribjega olja:

omega3 IZDELEK
Omega 3 maščobe ohranjajo zdrav kardiovaskularni sistem, znižajo raven holesterola in krvnega tlaka. Še posebej se omega 3 maščobe svetuje vsem, ki so bolj dovzetni za srčne in žilne bolezni.

vec-o-izdelku