Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Razlika med bio in eko je…

Razlika-med-bio-in-eko-jeŠe pred desetletjem so le nekateri posamezniki razmišljali o tem, da je biološko oziroma ekološko pridelana hrana veliko bolj kvalitetna od konvencionalno pridelane. Danes je bio in eko zavest prodrla že globoko v zavest Slovenske populacije. Pa veste, kakšna je razlika med oznakama bio in eko?

Tržišče preplavlja vedno več izdelkov, ki nosijo različne certifikate kakovosti in obenem označujejo naravno pridelavo in posebne postopke pridelave in predelave. Ti postopki so si v podrobnostih lahko različni, usmeritev ter namen certifikatov, pa je povsem enak. Bio in biološko, eko in ekološko ter organsko – vse te oznake označujejo enako in sicer, ekološko pridelavo in predelavo ter s tem višjo kakovost hrane, ki vsebuje več vitaminov in mineralov ter ostalih hranilnih snovi.

Različni izrazi se uporabljajo predvsem zaradi sprejetja različnih certifikatov po različnih regijah in državah. V Sloveniji je za živila in pridelavo največkrat uporabljen izraz ekološko, medtem ko je v celotni EU regiji največkrat uporabljen izraz organsko. Izraz bio oziroma biološko pa je znan predvsem zaradi Nemškega certifikata za ekološko pridelano hrano, ki se na Slovenskem tržišču pojavlja kar pogosto.

Pomen bio in eko kmetij

Ko govorimo o kmetovanju, običajno govorimo o eko kmetijah, ki težijo k čimbolj ekološki pridelavi in ponekod tudi predelavi hrane. Za uspevanje eko rastlin je nujno potrebno kolobarjenje, saj rasti ni dovoljeno spodbujati s sintetičnimi gnojili. Prav tako ni dovoljeno razkuževanje semen in uporaba gensko spremenjenih rastlin. Pesticidi ter herbicidi, ki varujejo rastlinje na konvencionalnih obdelovalnih površinah, na eko kmetiji niso prisotni.

Tako eko kmetijstvo prideluje zdravo hrano in obenem manj obremenjuje okolje. Poraba vode za pridelavo ekološko neoporečne hrane je veliko manjša. Manj je neposredne obremenitve zemlje, zaradi odsotnosti vseh strupov, ki smo jih vajeni pri konvencionalni pridelavi. Eko kmetija pridela manj odpadkov in porabi manj energije za pridelavo enake količine hrane.

Eko zavest

Ekološko kmetijstvo teži tudi k bolj vzdržnemu in ekološkemu preostanku poti, ki jo eko hrana naredi od kmetije, pa do našega krožnika. Zato običajno ne moremo kupiti izdelkov eko kmetije, na drugem koncu sveta, saj transport močno obremenjuje okolje.

Površinska izkoriščenost zemlje je na eko kmetiji manjša skoraj za četrtino, zato bomo morali v prihodnosti več prostora nameniti za pridelavo eko hrane. Zdrava prehrana postaja vedno bolj osnovna dobrina vseh ljudi. Vedno več ljudi prepoznava pravo kvaliteto oznak bio, eko in organsko ter se zaveda, da tako lahko poskrbijo za svoje zdravje.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Želite zdrav in okusen obrok? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku