Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Bio, Eko in Organic certifikati

Bio-Eko-in-Organic-certifikatiSte se že kdaj vprašali kaj pomeni kopica različnih certifikatov, ki jih lahko zasledimo na embalaži ekološko pridelane hrane? Ali obstaja razlika med vsemi bio, eko in organic certifikati, ali vsi označujejo enak način pridelave in enako kakovost izdelkov? Navsezadnje kakovost hrane vpliva na naše zdravje, zato se opravičeno lahko sprašujemo, kaj je najboljše za nas.

Je bolje kupovati bio, eko ali organic hrano?

Tako kot na vseh področjih, tudi področje zdrave hrane ni enotno urejeno in regulirano. Posledično, v različnih državah in regijah zato certifikate za ekološko pridelano hrano podeljujejo različne inštitucije, združenja in organizacije.

Namen vseh je enak, in sicer regulacija in nadzor pridelave, ki kupcu zagotavlja kakovostno in zdravo bio hrano. Ekološko kmetijstvo naj bi imelo čim manjši vpil na okolje in zagotavljalo vzdržno pridelavo bio hrane.


Slabost večih certifikacijskih hiš je v temu, da je veliko kupcev neinformiranih in ne razloči med različnimi bio, eko in organic certifikati. Kupcem pa ni potrebno skrbeti za kakovost certificiranih izdelkov, saj so neodvisna testiranja pokazala, da v več kot 90 % primerov kakovost ekološko pridelane hrane dosega primerne nivoje.

Med ostalimi 10 % pa najdemo prisotnost pesticidov, ki pa običajno ne izvirajo iz pridelovalnega procesa, ampak iz transporta ali skladiščenja.


Večino oporečne bio hrane iz obtoka odpokličejo pristojne institucije, v Sloveniji je to Ministrstvo za zdravje. Vsi neodvisni testi in odpoklici pa ne kažejo na bistvene razlike med kakovostjo bio hrane, ki je označena z različnimi certifikati. Zato lahko pričakujemo enako kakovost izdelkov z bio, eko in organic oznako.

Bio, eko in organic v Slovenskih trgovinah

Tako kot drugod, tudi v Sloveniji najdemo veliko različnih certifikatov med katerimi se kupci včasih izgubimo. Da bi vedeli kdo podeljuje certifikate bio prehrane in kakšna je razlika med certifikati, smo na enem mestu zbrali najbolj pogosto zastopane bio, eko in organic certifikate.

Ekološko kmetijstvo

Bio-Eko-in-Organic-certifikati Ekolosko-kmetijstvo

Certifikat za ekološko kmetijstvo podeljuje Evropska unija in ga zasledimo na večini embalaže bio hrane v Slovenskih trgovinah. Pridelovalci bio hrane morajo slediti strogim načelom pridelave za pridobitev certifikata. Kupec pa s tem pridobi bio hrano, ki ne vsebuje pesticidov, sledi sintetičnih gnojil in antibiotikov.

Certificirana bio hrana ne vsebuje kemično sintetiziranih dodatkov in ostalih tehnološko pomožnih sredstev, ki bi vplivali na kakovost končnih izdelkov. Certifikat vsaj v 95 % zagotavlja, da je izdelkek iz ekološko pridelanih sestavin, na etiketi pa je navedena
bio kmetija, ki je bio hrano pridelala.

Bio

Bio-Eko-in-Organic-certifikati Bio

Nemški certifikat, ki označuje ekološko kmetijstvo, je v uporabi od leta 2001. Občasno se uporablja v kombinaciji z EU certifikatom Ekološko kmetijstvo. Pridelovalci bio hrane ne smejo uporabljati gensko spremenjenih organizmov, kemično sintetiziranih dodatkov ter sintetičnih gnojil. Bio kmetija, ki želi pridobiti certifikat mora slediti načelom varovanja okolja in ohranjanja vrst.

Cilj certifikata je tudi zagotavljanje transparentnosti proizvodnje bio hrane in zmanjševanje porabe energije in naravnih resursov. Na embalaži bio hrane lahko občasno zasledimo, da logotip vsebuje pojasnjevalno zvezdico. Ta se doda v primeru, ko bio proizvod nima več kot 95 % ampak med 70 % in 95 % ekološko pridelanih sestavin.


Demeter

Bio-Eko-in-Organic-certifikati Demeter

Certifikat Demeter označuje ekološko pridelavo in predelavo bio hrane, ki je podvržena strogim bio dinamičnim merilom. Kot najstarejši certifikat ekološke pridelave, je prisoten že 80 let ter v 43 državah. Pridelovalci bio hrane pridobijo certifikat le z izpolnjevanjem najstrožjih pogojev, kjer mora biti pridelava in predelava kar 100 % ekološka.

Bio kmetije morajo slediti strogim pogojem varovanja narave in spoštovanja živali. Gnojenje se dopolnjuje z zelišči in čaji, ki jih dodajajo zrelemu kompostu, živali pa so vedno neprivezane. Bio hrana certificirana z znakom Demeter tako predstavlja najbolj ekološke proizvode, ki so kupcem na voljo.


Biodar

Bio-Eko-in-Organic-certifikati Biodar

Biodar je Slovenski certifikat, ki ga podeljuje Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije. Tudi ta certifikat omogoča kupcu sledljivost, saj za vsak bio proizvod lahko preveri od kje izvira. Vsaka slovenska bio kmetija, ki ji je dodeljen certifikat Biodar, je preverjana vsaj enkrat letno.

Merila za pridobitev certifikata Biodar so na vseh področjih enaka ali še bolj stroga od meril certifikata za Ekološko kmetijstvo. Strožji so postopki pridobitve certifikata ker mora biti zagotovljena ustreznost gnojenja, uporabe kemičnih in mineralnih sredstev ter predelave.
Bio hrana, ki pride na mizo kupca, ravno tako vsebuje vsaj 95 % ekološko pridelanih sestavin, je pa zaradi strožjih meril vseeno bolj kontrolirana.

Bio si ali nisi – izbira je naša

Nikjer nismo omenili nobenega Organic certifikata, ker se ti v Sloveniji večinoma ne pojavljajo. Sam termin označuje v angleško govorečem delu sveta ekološko pridelavo, zato ga lahko srečamo tudi ponekod v EU. V Kanadi, Avstraliji in ZDA, pa označuje certifikate Canada Organic – Biologique Canada, Australian Certified Organic in USDA Organic.

Vsi opisani certifikati zagotavljajo visokokakovostno bio hrano, izbira tako še vedno ostaja v rokah kupca. Vsem, ki skrbijo za zdravje in okolje ter kupujejo ekološko pridelano hrano, lahko bio, eko in organic certifikati zagotovijo, da so ti izdelki resnično bolj kakovostni.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Izgubite svoje kilograme enostavneje in hitreje z NutriUp Glukomananom:

Glucomannan IZDELEK
Glukomanan je prehransko dopolnilo za hujšanje, katerega učinke je potrdila tudi EFSA. Vpliva na občutek sitosti, ki traja in zaviranje apetita.

vec-o-izdelku