Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Olivno olje

Olivno-oljeOlivno olje velja za najbolj zdravo in najbolj cenjeno med vsemi olji. Že stoletja ljudje uporabljamo olivno olje v prehrani, kozmetiki in medicini. Dodajamo ga k jedem, zaradi njegovih blagodejnih učinkov na kožo, pa je svoje mesto našel tudi v kozmetični industriji.

Oljka prvotni izvira iz Mediterana, danes pa raste že povsod, kjer lahko uspeva. Olivno olje se pridobiva zgolj iz zelenih oliv, medtem ko se črne uporablja zgolj kot sadeže. Tako v Italiji večino pridelanih zelenih oliv predelajo v olivno olje. Ostali dve večji proizvajalki pa sta Grčija in Španija, skupno pa te države pridelajo skoraj 80 % olivnega olja.

Zdravje in lepota iz olivnega olja

Olivno olje ima pozitivne učinke na prebavo, celjenje ran, znižuje krvni tlak, krvni sladkor in holesterol, priporočljiv je tudi ob povečanem izločanju želodčne kisline. Poleg tega, olivno olje preprečuje nekatere vrste raka. S pridom pa ga uporabljamo tudi za lepe nohte, lase in kožo.

Olivno olje vsebuje veliko hranilnih snovi, še posebej pa velja izpostaviti nenasičene maščobne kisline, ki jih olivno olje vsebuje kar dobrih 80 %. V olivnem olju so prisotni močni antioksidanti imenovani polifenili, ki jih največ najdemo v ekstra deviškem olivnem olju. Ne manjka niti vitaminov A, vitaminov D, vitaminov E in vitaminov K. Ravno antioksidatni, nenasičene maščobne kisline (omega 3 in omega 6) in vitamini so zaslužni za tako zdravilno moč olivnega olja.

Za lepe in svetleče lase, vtremo olivno olje v oprane lase, pustimo delovati nekaj minut, nato pa ponovno speremo lase s šamponom. Za poškodovane lase nanesemo zmes jajca in olivnega olja in pustimo delovati 30 minut, nato speremo lase s šamponom.

Za lepo kožo in nohte nanesemo olivno olje neposredno na kožo in nohte. Prijeten in zdravilen je tudi piling z olivnim oljem. Enostavno zmešamo olivno olje in sol v enakih količinah, nanesemo na kožo in rahlo masiramo. Na koncu speremo piling z mlačno vodo, po potrebi pa lahko tudi z gelom za tuširanje.

Vrste olivnega olja

Na etiketah lahko zasledimo, da obstaja več vrst olivnega olja. Najbolj poznano je deviško olivno olje, rafinirano olivno olje in olivno olje iz oljčnih tropin. Deviško olivno olje, je pridobljeno z metodo hladnega stiskanja in velja za najbolj kvalitetno, obenem pa postopek pridobivanja ne vključuje nobene kemične obdelave. Okus, ki je merljiv po stopnji kislosti, pa določimo še z naslednjo razdelitvijo:

  • Ekstra deviško olivno olje z največjo stopnjo kislosti 0,8 %
  • Fino deviško olivno olje, katerega stopnja kislosti ne sme presegati 2 %
  • Deviško olivno olje, ki ne presega 3,3 % kislosti, pri čemer je olje že na meji okusnosti

Nekoliko manj kvalitetno je rafinirano olivno olje, ki mu stopnjo kislosti nižajo z rafinacijo. To olivno olje ni tako cenjeno, saj kemična obdelava v olju pusti sledi neželenih kemičnih sestavin. V osnovi pa gre za deviško olivno olje, ki mu želijo izboljšati okus.


Zelo redko pa zasledimo olje iz oljčnih tropin, saj ga v prehranske namene uporabljamo zelo redko. Osnova je olje, ki ga pridobijo kot ostanek pri pridobivanju deviškega olja. Okus pa mu izboljšujejo z dodajanjem rafiniranega olivnega olja, ki je, kot že omenjeno, kemično obdelano.

Pridobivanje olivnega olja po tradicionalni metodi

Olive se zrele oberejo, očistijo in večinoma skupaj s koščicami zmeljejo v kašo z mlinskimi kamni. Kaša se nato 30 do 40 minut meša pri temperaturi okrog 29 °C. Zatem s stiskanjem ali centrifugiranjem ločijo vodo in olje od olivne kaše, nato pa še olje od vode. Tako pridobijo deviško olivno olje, medtem ko olje iz oljčnih tropin pridobijo iz drugega stiskanja olivne kaše, ki je ostanek prvega stiskanja.

Kakovostno olivno olje

Le kakovosten postopek pridobivanja zagotavlja tudi kakovostno olivno olje. Tudi če je olje drago, še ne pomeni, da je tudi vrhunsko. Na kakovost namreč vplivajo tudi tla, podnebje, gojenje, škodljivci v času obiranja in shranjevanje. Olivno olje ohrani bogato aromo do 18 mesecev, vendar le, če ga hranimo v temnem prostoru.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Zakaj uporabiti kokosovo olje
Konopljino olje za zdravje
Je arganovo olje res čudežno?
Arašidovo olje
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti

Zdrave maščobe Omega 3 iz ribjega olja:

omega3 IZDELEK
Omega 3 maščobe ohranjajo zdrav kardiovaskularni sistem, znižajo raven holesterola in krvnega tlaka. Še posebej se omega 3 maščobe svetuje vsem, ki so bolj dovzetni za srčne in žilne bolezni.

vec-o-izdelku