Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Je sadje brez semen zdravo?

kako-zdravo-je-sadje-brez-semenKaj bi sploh lahko bilo nevarnega pri grozdju ali limonah brez pečk, ki jih kupimo v trgovskih centrih? Navsezadnje izgleda hrana v trgovini tako svetleča, sveža, sadeži pa so običajno tudi večji, kot smo jih vajeni pri domači,ekološki pridelavi. Postavlja pa se vprašanje, ali so ti, na pogled popolni sadeži enako zdravi in ali vsebujejo enako količino vitaminov in mineralov?


Gensko spremenjena hrana

Govorimo o industrijski hrani, ki jo v laboratorijih gensko predelajo in kasneje škropijo s pesticidi, zato da odganjajo škodljive insekte. Rastlini v gensko strukturo dodajo gen, ki bo izražal določeno lastnost (npr. rastlina bo odporna na sušo). Namen take prehrane je bil odpraviti lakoto in zagotoviti dovolj veliko količino prehrane za svetovno populacijo.

Sinonim za gensko spremenjeno hrano sta koruza in soja, saj naj bi bilo kar četrtina svetovno pridelane koruze in tretjina soje gensko spremenjene. Najbolj zaskrbljujoči pa so rezultati raziskav, ki kažejo, da tako spremenjena prehrana vpliva tudi na človeški DNA, ga spreminja in povzroča več prirojenih nepravilnosti pri potomcih.


Prednosti

  • gensko spremenjena rastlina zori krajši čas, tako se prihrani na porabi vode in energije
  • odporna je tudi na različne bakterije, viruse in glive, ki lahko okužijo rastlino
  • rastline so odporne proti zmrzali
  • rastline lahko rastejo na manj plodnih tleh

Nevarnosti

  • več alergij, ker taka hrana predstavlja nov alergen
  • nepojasnjeni vplivi na človeško telo
  • vse večja odpornost na antibiotike
  • nevarnost prenosa novega gena na druge rastline

Morate razumeti, da so pečke semena, ki so namenjena reprodukciji rastlin. Kako naj vsako leto zraste nova rastlina, če vedno obrodi sadeže brez semen? Gensko predelana hrana ni škodljiva le za vaše telo, posledice bodo čutili tudi vaši potomci. Zato naj se na vašem krožniku večkrat znajde zdrava hrana – bio hrana!

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Želite zdrav in okusen obrok? Poiskusite slasten nadomestek obroka Pure Meal:
nadomestek obroka pure meal
Če želite polnovreden obrok, ki je bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati z nizki glikemičnim indeksom, izberite NutriUp Pure Meal. Lahko ga uporabite kot samostojen nadomestek obroka z idelanim razmerjem hranilnih snovi ali kot dodatek k prehrani za bolj uravnotežen obrok.


vec-o-izdelku