Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Je arganovo olje res čudežno?

je-arganovo-olje-res-cudeznoArganovo olje pridobivajo iz sadežev arganovega drevesa, ki raste le na določenih področjih Maroka. Gre za eno izmed najdražjih in najbolj redkih olj na svetu. Za 1 liter arganovega olja je potrebnih kar 40 kg sadežev in 16 ur ročnega dela.

Pridelava arganovega olja

Ročno pridobivanje olja je v Maroku tradicija že stoletja. Iz sadežev odstranijo mehko pulpo in se jih pustijo na soncu, da se posušijo. S kamenjem nato sadeže odprejo, da odstranijo semena. Zatem semena nežno popražijo na olju, da dobijo bogat okus. Popraženim semenom se doda malo vode, da dobijo gosto pasto, iz katere nato ročno iztisnejo arganovo olje.

Uporaba olja

Arganovo olje najbolj preseneča s svojo vsestranskostjo. Izjemno bogato je z antioksidanti, omega 6 maščobnimi kislinami in vitaminom E. Arganovo olje se največkrat uporablja za nego las, saj varuje in obnavlja poškodovane lase ter jim doda sijaj.

Odličen je tudi za nego kože, vanjo se lepo vpije in jo nahrani. Dokazali pa so že zdravilne učinke na različne kožne bolezni, kot so akne in psoriaza (luskavica), gladi pa tudi gube ter zmanjšuje videz brazgotin.

V Maroku ga uporabljajo tudi v kuhinji, ker je bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami omega 3 6 9. Že par kapljic arganovega olja na dan zmanjša možnost za nastanek bolezni srca in ožilja.

Arganovo olje je prav zares čudežno, zato so ga poimenovali tudi tekoče zlato. Ko izbirate katero arganovo olje kupiti, izberite BIO arganovo olje in si zagotovite resnično kvaliteto brez aditivov in kemičnih substanc.

Facebook Google+

Sorodne teme:

Zakaj uporabiti kokosovo olje
Konopljino olje za zdravje
Olivno olje
Smoothie recepti
Arašidovo olje

Zdrave maščobe Omega 3 iz ribjega olja:

omega3 IZDELEK
Omega 3 maščobe ohranjajo zdrav kardiovaskularni sistem, znižajo raven holesterola in krvnega tlaka. Še posebej se omega 3 maščobe svetuje vsem, ki so bolj dovzetni za srčne in žilne bolezni.

vec-o-izdelku