Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Konopljino olje za zdravje

Konopljino-oljeZaradi svoje edinstvene sestave konopljino olje blagodejno in zdravilno vpliva na telo ter preprečuje in blaži simptome številnih bolezni. Pridobiva se iz semen rastline kanabis, ki se jo uporablja v prehrambni, kozmetični in tekstilni industriji.

Konopljino olje vsebuje idealno razmerje (3:1) večkrat nenasičenih maščobnih kislin, omega 6 in omega 3. Ob tem pa vsebuje tudi izredno koristno gamalinolensko kislino (GLA), ki krepi imunski sistem. GLA poskrbi za tvorbo prostagladinov ter s tem pospeši zdravljenje vnetnih procesov.

Konopljino olje je edino jedilno olje, ki vsebuje gamalinolensko kislino. Poleg tega ima to olje nizko vsebnost nasičenih maščobnih kislin in veliko vitamina B kompleks in vitamina E.
 
Zdravilni učinki

Zaradi svoje ugodne sestave konopljino olje pozitivno vpliva na diabetes, delovanje možganov, artritis, nevropatijo, zdravje kože, na preprečevanje bolezni srca in ožilja, kot tudi na odpravljanje težav in bolečin, ki se pojavljajo zaradi rakavih obolenj, psihične motnje in multiple skleroze. Olje pripomore k zdravljenju stanj, kot so psoriaza oz. luskavica, dermatitis, kožne brazgotine in izsušena koža.

Na nastanek osteoporoze lahko vpliva pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin omega 3 6 9. Konopljino olje je s tega vidika tudi zdravilno, saj kislina GLA vpliva na proizvajanje kalcija ter s tem posledično vpliva na močnejše kosti.

Omega 3 maščobne kisline blažijo kronična vnetja, ki so neredko posledica šibkega imunskega sistema. Zato strokovnjaki priporočajo konopljino olje tudi pri revmatoidnem artritisu, kroničnem vnetju mehurja, luskavici, kolitisu ter drugih kroničnih vnetjih črevesja, pri okvarah sklepov in motnjah gibanja. Skratka, konopljino olje ima sto in eno zdravilno lastnost.

Uporaba konopljinega olja

Pri uporabi konopljinega olja v prehrani je potrebno upoštevati, da ni primerno za segrevanje in cvrtje. Uporablja se ga predvsem kot prehransko dopolnilo in dodatek k hrani. Olje je tako idealno za uporabo solatnih prelivov, izdelavo namazov in hladnih omak, lahko pa ga preprosto dodamo jedi, preden jo postrežemo.

Večkrat nenasičena olja lahko spontano oksidirajo in postanejo žarka v zelo kratkem času. Zato je potrebno konopljino olje shranjevati na hladnem, temnem in suhem prostoru, najbolje v temni steklenici, za daljše shranjevanje ga lahko tudi zamrznemo.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Zakaj uporabiti kokosovo olje
Je arganovo olje res čudežno?
Olivno olje
Arašidovo olje
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti

Konopljine proteine lahko kupite v naši spletni trgovini:

Konopljin-smoothie IZDELEKJe edini izdelek na tržišču, ki vsebuje tudi 15 vrst super hrane in je zato odličen za dobro počutje, za hujšanje, kot za vzdrževanje mišične mase. Zagotavlja zdrav vir proteinov in zmanjša delež maščob v telesu ter zagotavlja več energije.

vec-o-izdelku