Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.

Nasveti za hujšanje, diete ter za zdravje.
Planet Diet Modra Številka

Glikemični indeks (GI)
Indeks telesne mase

Zakaj pa ne žitarice?

zakaj-pa-ne-zitariceČe v trgovini srečate kup neznanih in neobičajnih semen in žitaric, se jih nikar ne izogibajte! Njihova bogata hranilna vrednost naj bo zadosten razlog, da jih kupite in se podate na novo gurmansko dogodivščino.

Chia semena

So bogat vir omega 3 maščob maščob in odlično nadomestilo za ribe, če niste ravno ljubitelj le teh. So tudi dober vir kalcija. Vsebujejo več železa kot špinača in so dober vir vitamina B. Chia semena lahko dodate v kruh, v juhe, jih posujete po solati ali pa vključite v pripravo smoothie-ja.

Ajda

Znižuje raven holesterola in krvni tlak ter pomaga uravnavati krvni sladkor. Je bogat vir vlaknin, magnezija in antioksidantov. Lahko jo uporabimo namesto riža, jo dodamo v juhe, iz ajdove moke lahko kupimo testenine ali pa si spečemo palačinke.

Kvinoja

Vsebuje veliko kalcija, železa, vitamina B in vitamina E. Visoka vsebnost magnezija pomaga sprostiti krvne žile, kar pomaga pri migreni in hipertenziji. Ne vsebuje glutena in ima večji delež proteinov kot pšenica. Njen nizek glikemični indeks pa ne dvigne raven krvnega sladkorja. Lahko jo uporabljamo namesto riža, ovsenih kosmičev ali kuskusa.

Pira

Vsebuje veliko vlaknin, proteinov, vitaminov in mineralov, še posebej cink, magnezij in baker. Visoka vrednost vlaknin znižuje holesterol in uredi metabolizem. Pirino moko lahko uporabimo za sladice, kruh ali domače testenine.

Črni riž

Imenujejo ga tudi super hrana zaradi bogate vsebnosti antioksidantov, vlaknin, železa in cinka. V kuhinji ga zamenjamo z belim rižem, moko pa lahko uporabimo za pripravo sladic.

Vsaka izmed naštetih žitaric ali semen lahko nadomestijo žitarice in semena, ki jih uporabljamo pri pripravi vsakdanjih jedi. Potrebno je le malo domišljije in počasi bodo vse te nevsakdanje žitarice in semena našla svoje mesto na našem krožniku.

Facebook Google+

Sorodne teme:
Vse shujševalne diete
Smoothie recepti
Smoothie za hujšanje in razstrupljanje
Kako garcinija pomaga pri hujšanju?
Dukanova dieta
Preprečite vnetje mehurja na naraven način

Do izklesane postave lažje in hitreje s konjugirano linolno kislino - CLA:

cla-konjugirana-linolna-kislinaKonjugirana linolna kislina je prehransko dopolnilo, ki istočasno znižuje odstotek maščobnih oblog in spodbuja mišično rast. Popolna forula za izklesano telo in lep raven trebuh.

vec-o-izdelku