Atkinsonova dieta

Atkinsonova dieta

Kaj reči o Atkinsonovi dieti? Morda to, da sodi med tiste diete, ob katerih ljudje privzdigujejo obrvi. Gre namreč za dieto, ki je na prvi pogled vse prej kot stradanje dobrot, saj bazira na prehranjevanju z neomejeno količino beljakovin in maščob, ki navadno veljajo za nezdrave in telesni teži nevarne.

In v čem je potem trik, da z njeno pomočjo izgubimo odvečne kilograme? Atkinsova oz. Atkinsonova dieta v veliki večini z naših krožnikov črta ogljikove hidrate. Avtor te diete je dr. Robert C. Atkins, čigar knjiga je postala svetovna uspešnica. Čeprav na prvi pogled nekoliko nenavadna in morda »škodljiva«, pa je dieta v resnici zelo uspešna, saj pripomore k nižjim vrednostim krvnega sladkorja. Prav tako so prisotne manjše količine slabega holesterola in trigliceridov v krvi.

Kaj jesti pri Atkinsonovi dieti?

Vodilo Atkinsonove diete je izločanje ogljikovih hidratov v prvi fazi hujšanja, zaradi česa človek zaužije več proteinov. Na ta način se želodec prej nasiti in možganom pošlje signal, da ne potrebuje več hrane. Rezultat tega je tudi manj zaužitih kalorij, za katere pa vemo, kako velik trn v peti so vsakemu, ki se bori z odvečno težo.

Pri Atkinsonovi dieti se boste najedli mesa, rib in jajc. Prav tako boste lahko posegli po zelenjavi, a le tisti z nižjo vrednostjo ogljikovih hidratov. Kot smo omenili, so pri tej dieti zaželene maščobe in prav nič drugače ni z mlečnimi izdelki. Privoščili si boste lahko maslo, polnomastni jogurt in sir.

Katera živila Atkinsonova dieta prepoveduje?

Veliki sovražnik Atkinsonove diete so živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, še posebej tista z visokimi vrednostmi »praznih« kalorij. Kot je že nekako v navadi, je povsem na vrhu seznama seveda sladkor. Tega se je potrebno izogniti tako v čisti obliki kot tudi v raznih pijačah, kavi in čaju. Žita in jedi iz njih so prav tako precej nezaželena na mizi.

Odpovedati se bo treba vsemu sadju z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. To so vsekakor jabolka, banane in mango. Skratka, odpovedati se je treba vsem živilom, ki vsebujejo veliko sladkorja, škroba in tudi transmaščob (predelani pekovski izdelki, margarina, …).

Kasneje tudi z ogljikovimi hidrati

Atkinsonova dieta je zanimiva še z enega stališča. Ogljikovih hidratov se je potrebno strogo vzdržati zgolj v prvi fazi diete, ki se imenuje tudi indukcija in traja 14 dni. Po tem obdobju se lahko na jedilnik postopoma vrne tudi nekaj ogljikovih hidratov (živila z nizko vsebnostjo OH, oreščki, …). Ko se enkrat telesna teža bliža optimalni ali zastavljenemu cilju, se lahko uživa tudi ogljikove hidrate, na ta način pa se nekoliko upočasni še zadnji del izgube kilogramov.

Ko je cilj dosežen, se je potrebno prehranjevati na način, da se v telo vnaša raznovrstna živila in se na ta način vzdržuje pridobljena optimalna teža. Velja pa opozorilo, da se v primeru neprimernega prehranjevanja in pretiranega poseganja po ogljikovih hidratih izgubljeni kilogrami hitro znova vrnejo.

Atkinsonova dieta: primer jedilnika

Za konec si oglejte še primer dnevnega jedilnika po Atkinsonovi dieti.

  • Zajtrk: 3 trdo kuhana jajca, kava ali čaj (nesladkano).
  • Kosilo: pečen piščanec in zelena solata.
  • Večerja: solata z morskimi sadeži.
Planet Diet

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!

Ne spreglejte