Dieta kemičnega razkroja

Dieta kemičnega razkroja

Ste tudi vi vedno znova na poti do popolne postave in idealnih številk na tehtnici? Veliko ljudi se bori s prekomerno telesno težo in pri tem prisega na to ali ono dieto. Te so seveda različno uspešne, pri čemer velja dodati, da je rezultat najbolj odvisen od tega, kako natančno se jih posameznik drži.

Že dolgo velja, da vse diete, ki jih najdemo na spletu, niso ravno najbolj primerne in zdrave za slehernika. Še posebej tiste, ki obljubljajo hitro hujšanje. Dieta kemičnega razkroja je na prvi pogled vsekakor videti kot velika zmagovalka med dietami, saj omogoča zares impresivne rezultate v kratkem času.

Kako je nastala dieta kemičnega razkroja?

Omenjena dieta je nastala v bolnišnici Birmingham (ZDA). Zanjo je poskrbel kardiološki oddelek, kjer se paciente s kardiovaskularnimi boleznimi pripravlja na zahteven operativni poseg. Prav dieta kemičnega razkroja naj bi v kar najkrajšem času poskrbela za to, da je pacient optimalno pripravljen na operacijo.

Operacija srca
Dieta kemičnega razkroja v le nekaj dneh pacienta pripravi na operacijo srca.

Ob tem, da skrbi za razkrajanje vidnih maščobnih oblog, pa topi tudi notranje. Tiste, ki neposredno prizadenejo notranje organe in ožilje. Gre za dokaj strogo dieto, pri kateri je najpomembneje, da se je natančno drži in ne prireja, kot se to rado dogaja pri drugih dietah.

Kako hitro deluje?

Dieta kemičnega razkroja deluje zares hitro in učinkovito. Koliko kilogramov bomo izgubili, je seveda odvisno od našega trenutnega stanja in razlike do optimalne teže. Je pa to kratkotrajna dieta, ki lahko zadosti potrebam že v treh dneh, čeprav je na voljo več različic.

Teden, dva ali cel mesec. Število izgubljenih kilogramov v tem času pa impresionira. V prvih treh dneh je moč izgubiti do 5 kilogramov, v primeru celomesečne diete pa kar do 20! Zapomniti si velja, da gre za precej strogo dieto, zato se je pred pričetkom dobro posvetovati z osebnim zdravnikom.

Dieta kemičnega razkroja: JEDILNIK

Ne le kaj, pač pa tudi koliko. Dodajmo, da bo potrebno zelo skopariti pri začimbah, saj sta dovoljena samo sol in poper. Če se odločite za 3-dnevno dieto kemičnega razkroja, potem vas čaka jedilnik v nadaljevanju. In zapomnite si, da odstopanja in nadomeščanja živil niso dovoljena.

Prvi dan

  • Za zajtrk si pripravite kavo, v kateri ne sme biti mleka ali sladkorja, lahko pa namesto kave spijete tudi nesladkan čaj. Namesto običajnih žitaric ali kruha boste pojedli prepečenec, na katerega lahko namažete žličko arašidovega masla. Privoščite si še polovico grenivke.
  • Kosilo naj bo sestavljeno enako kot zajtrk, le da namesto arašidovega masla zaužijete pol skodelice tune, izpustite tudi grenivko.
  • Večerja bo nekoliko drugačna, in sicer bo sestavljena iz dveh rezin mesa (do 90 g), ene skodelice pese, jabolka, skodelice stročjega fižola in za posladek skodelice vaniljevega sladoleda.

Drugi dan

  • Za zajtrk smo spet pri kavi ali čaju, pride pa na krožnik za spremembo eno trdo kuhano jajce ob prepečencu, posladkate se s polovico banane.
  • Kosilo ne bo ravno navdih za gurmane, saj zajema zgolj skodelico skute in pet slanih krekerjev.
  • Večerja bo vendarle nekoliko bolj »obilna«, saj prinaša hrenovko, pol skodelice korenja, skodelico brokolija, pol banane in pol skodelice vaniljevega sladoleda.

Tretji dan

  • Za zajtrk boste končno prišli še do rezine sira, ob kateri boste lahko pojedli 5 slanih krekerjev, manjše jabolko in seveda kavo brez vsega ali čaj.
  • Kosilo bo ponudilo bolj malo, in sicer trdo kuhano jajce in prepečenec.
  • Večerja zadnjega dne diete bo sestavljena iz skodelice tune, repe, skodelice cvetače, pol melone (manjše) in pol skodelice vaniljevega sladoleda.

Samo trije obroki na dan

Kot ste verjetno opazili, boste na dan zaužili le tri skromne obroke in ne pet manjših, kot to navadno zapoveduje zdrav prehranjevalni način. Gre za kratkotrajno dieto, po kateri se boste vendarle pričeli prehranjevati zmerno in tako kot velevajo navodila za zdravo prehranjevanje.

Brez hitre hrane, s čim manj sladkorja ter z veliko zelenjave in sadja, ki naj nadomesti željo po nezdravi hrani in prigrizkih. Omeniti velja, da dieta kemičnega razkroja ponuja hitro izgubo kilogramov, ki pa se lahko še kako hitro in v večji meri vrnejo, če se po končani dieti ne držite zmernega prehranjevanja.

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!