Dukanova dieta

Dukanova dieta

Če se sprašujete, kaj sploh je Dukanova dieta, naj za začetek napišemo, da gre za eno izmed uspešnejših diet, ki privedejo do zmanjšanja odvečne telesne teže samo s spremembo prehranjevanja. Po njej radi posegajo ljudje, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov, niso pa pretirano navdušeni nad fizično aktivnostjo.

Dukanova dieta sloni na prehranjevanju z beljakovinami (mesom) brez maščob in je najbolj primerna za osebe, ki so že v osnovi bolj vitke postave, a z nekaj odvečnimi kilogrami.

Dukanova dieta v štirih fazah

Za Dukanovo dieto je znano, da je sestavljena iz štirih faz, ki vsaka zase na koncu privedejo do rezultata.

Prva faza Dukanove diete

Prvo fazo učinkovite diete imenujemo tudi »faza napada«. V tej fazi je najpomembneje, da se prehranjujete zgolj z mesom in vodo, kar pomeni vnašanje beljakovin in nič maščob ter ogljikovih hidratov.

Torej, idealna dieta za ljubitelje mesa. V tej fazi smete uživati jajca, pusto meso, ribe in mlečne izdelke z manjšo vsebnostjo maščob. Prva faza traja od 1 do deset dni, odvisno od tega, koliko kilogramov se želite znebiti.

Druga faza, faza križarjenja

Po prvi fazi oseba, ki se striktno drži navodil diete, izgubi kar nekaj kilogramov. Ko nastopi druga faza, se na jedilnik vrne zelenjava, ki pa naj ne vsebuje škroba. Govorimo o zelenjavi, sadje odpade.

V tretji fazi sledi utrjevanje

V fazi utrjevanja se na jedilni list (v omejenih količinah) vrnejo ogljikovi hidrati, kot so kruh, testenine in riž. Ritem prehranjevanja se počasi vrača v neko normalo, teža pa ostaja pod nadzorom. Nato sledi sklepni del.

Četrta faza, faza za celo življenje

Čeprav je morda Dukanova dieta znana kot dieta za osebe, ki niso preveč srečne ob misli na telovadbo, pa je potrebno v svoj dan vplesti tudi to. Prehrana postane podobna tisti pred pričetkom diete, s to razliko, da se enkrat na teden še vedno rezervira za »beljakovinski dan«.

Kaj jesti na beljakovinski dan?

Kot že rečeno, Dukanova dieta sloni na vnosu beljakovin in je zato zelo priljubljena med ljubitelji mesa. Na beljakovinski dan je tako priporočljivo jesti denimo goveje meso, ki pa mora biti pripravljeno brez maščob. Izbira za mesojedce je tako precej jasna. Žar!

Uživate lahko tudi perutnino, ki naj bo nemastna. Za ta del se priporoča uživanje tako imenovanega belega mesa. Ne pozabite pa na izločevanje maščobe, kar pomeni, da s perutninskega mesa obvezno odstranite mastno kožico. Uživate lahko tudi vse vrste morskih sadežev, jajca in nemastne mlečne izdelke.

Voda, vitamini in minerali

Torej, prav nobene potrebe ni po kakšnih čudežnih tabletah ali praških, ki obljubljajo nemogoče. Prav tako se ni potrebno pretrgati na pol v telovadnici ali preteči maratona, da bi izgubili nekaj odvečnih kilogramov. Seveda pa človeško telo še vedno potrebuje gibanje, zato da ohranja svoje zdravje in močan imunski sistem.

Če se boste lotili Dukanove diete, boste nad rezultati zagotovo navdušeni. Morda pa velja dodati opozorilo, da je potrebno paziti na dovolj zaužite tekočine, ki naj bo voda. Prav tako je treba pozornost nameniti vnosu vitaminov in mineralov. Teh lahko nekoliko zmanjka, še posebej v prvi fazi, ko dieta omeji vnos sadja in zelenjave. Pomagate si lahko s prehranskimi dopolnili, ki so na voljo v vsaki bolje založeni trgovini ali lekarni.

Planet Diet

Planet Diet

Na spletnem portalu Planet Diet vam predstavljamo zdravju prijazne diete!

Ne spreglejte